Poslanica LDK

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasniqi izjavila je da se 9. februara, kada su zakazani izbori na Kosovu, završava sve ono što je građanima smetalo tokom četiri godine, a da će novi premijer biti predsjednik te stranke Lumir Abdixhiku, prenosi Gazeta blic.

Krasniqi je istakla da je 200.000 građana otišlo sa Kosova, više nego za vrijeme bilo koje druge vlade.

„Za građane Kosova sve što ne valja odlazi 9. februara, novi premijer će biti Lumir Abdixhiku, jer Demokratski savez Kosova ima platformu koju druge stranke nemaju. Imamo predsjednika koji je političar nove generacije sa evropskim obrazovanjem, stručnjak je za ekonomiju. Razviće privredu i otvoriti nova radna mjesta. Znate, 200.000 građana je otišlo sa Kosova. Ne kažem da i ranijih godina nisu odlazili, ali nikada u ovolikom broju”, rekla je Krasniqi.

Krasniqi je kritikovala aktuelnog premijera Kosova Albina Kurtija zbog neslaganja sa međunarodnim saveznicima.

„Premijer je trebalo da se dogovori sa našim međunarodnim saveznicima, jer smo zahvaljujući njima danas nezavisna država, uvijek smo imali problema sa tih pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, a sada imamo problem i sa zemljama koje su prijatelji Kosova, ali su kritični prema Kurtiju, koji donosi odluke na svoju ruku u ime građana. Kome je u interesu izolovano Kosovo, kome je u interesu Kosovo koje nema SAD na svojoj strani, kome je u interesu Kosovo koje ima sankcije? Samo Srbiji. Srbija je potpisala sporazume sa Francuskom, Njemačkom i SAD, i to je veoma zabrinjavajuće“, dodala je ona.

Kako je navela, aktuelna vlada nazadovala je i po pitanju demokratije.

“Znate da smo nazadovali u diplomatiji, nemamo novih priznanja, nemamo članstvo u međunarodnim organizacijama upravo zbog ove vlade. Znate da smo propali u Savjetu Evrope. Po prvi put imamo sankcije od Evropske unije. Danas je sve skuplje. Vlada je zaboravila sindikate, zdravstvo, lista čekanja za jednostavnu operaciju je jako duga, nema ekonomskog razvoja, nema kapitalnih ulaganja", zaključila je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic