Težak udarac!

Predsjednik Poslovne alijanse Kosova Agim Shahini izjavio je da bi isključenjem iz Berlinskog procesa Kosovo bilo vraćeno deset godina unazad, sa gubicima od milijardu eura, prenosi Ekonomija onlajn.

„Ako budemo isključeni iz Berlinskog procesa, gubici za Kosovo biće oko milijardu eura. Politički gubici će biti nezamislivi, vratiće Kosovo deset godina unazad. Zato Kosovo treba da bude oprezno u svojim postupcima“, kazao je Shahini.

Dodaje da je trgovinska razmjena Kosova u prošloj godini iznosila oko 250 miliona, a dok nije uvedena blokada Srbiji uvoz je bio veći od 100 miliona eura.

Zato se ta alijansa zalaže za ukidanje zabrane uvoza srpske robe.

Dodaje da je 127 miliona eura razmjene sa zemljama Cefte na godišnjem nivou i da to ne treba izgubiti.

„Kosovo ima koristi od zemalja Cefte u trgovinskoj razmjeni na godišnjem nivou, to ne treba izgubiti, Kosovo je sa našim međunarodnim partnerima došlo tako daleko, ali mi moramo da hodamo sa njima i moramo da se integrišemo i integracije često nisu lake, ali sa međunarodnim prijateljima je lakše. Tu bi Vlada Kosova trebalo da bude opreznija", naglasio je on.

Istakao je da Kosovo zato mora da posluša preporuku Njemačke i poštuje sporazum Cefte jer će, zbog svoje tvrdoglavosti, kako je rekao, ostati  bez ekonomske i političke moći na Balkanu.

„Njemačka je jedna od najmoćnijih država u Evropi i traži od Kosova da poštuje međunarodne sporazume kao što je Cefta, što mnogo pomaže Kosovu u smislu izuzeća uvozne i izvozne takse i tu su uključene sve države Zapadnog Balkana. Mi cijenimo da je Berlinski proces jedna od velikih mogućnosti koja Kosovu otvara mogućnost slobodnog prometa robe, investicionog kapitala, harmonizacije politika razvoja i integracije, stoga Kosovo mora da uzme u obzir zahtjeve međunarodnih prijatelja, i da ne izgleda tvrdoglavo bez ekonomske i političke moći na Balkanu", rekao je Shahini.

Podsjetio je da treba prihvatiti prijedlog u kome se Kosovu nude garancije da bude članica Cefte bez fusnote jer ukoliko bude bilo isključeno iz Berlinskog procesa to će Kosovo vratiti deset godina unazad i proizvesti oko milijardu eura gubitaka.

Dodao je i da ukidanje blokade na srpsku robu neće imati veliki uticaj, jer su, kako je naveo, "srpski proizvodi zamjenjeni domaćim".

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online