Zahtjev Vrhovnom sudu

Pravnici tvrde da u sudskom procesu za događaje u Banjskoj neće biti moguće suđenje u odsustvu i da će to biti i odluka Vrhovnog suda kome je Osnovni sud u Prištini 30. septembra podneo zahjtev za pravno mišljenje.

"Povodom Vaših pitanja, obavještavamo Vas da je 30. septembra usvojen zahtjev Osnovnog suda Prištine, za pravno mišljenje u vezi sa pitanjem suđenja u odsustvu. Isti će biti ispitan“, stoji u odgovoru televiziji Dukagjini iz Vrhovnog suda.

Iako ne postoji zakonom predviđen rok za odgovor u Institutu za pravosuđe ističu da će odgovor biti jasan - u slučaju Banjska nije dozvoljeno suđenje u odsustvu.

"Nerazumno je slati ovakav zahtjev Vrhovnom sudu za pravno mišljenje, pravna mišljenja ili principijelni stavovi Vrhovnog suda nisu proceduralna pitanja koja se moraju rješavati, već su za situacije u kojima postoji neujednačena primjena zakona od strane sudova koji iznosi pravno mišljenje koje teži da ujednači primenu zakona, ali nije uloga vrhovnog suda da rješava procesne dileme. U ovom konkretnom slučaju, odredba je sasvim jasna da u ovim slučajevima suđenje u odsustvu nije dozvoljeno“, kaže istraživač ovog Instituta Gezim Shala.

On dodaje da je ovom predmetu situacija sasvim jasna i da je riječ o dijelima koja nisu u rangu onih gdje ne postoji mogućnost da zastare.

"U ovom slučaju situacija je sasvim jasna, u optužnici podignutoj u slučaju Banjska nemamo krivična djela za koja nema zastarelosti, kao što su ratni zločin, zločin protiv čovječnosti, genocid ili teško ubistvo. Kao takav, problematično je što se takav slučaj odvija u odsustvu optuženog, takvo mišljenje je dala i sama Venecijanska komisija, gdje je rekla da se za teška krivična djela koja nisu propisana može suditi u odsustvu“, smatra advokat Yll Zekaj.

Iako Shala i Zekaj smatraju da je zahjtev Vrhovnom sudu nerazuman, Arijanit Koci advokat porodice ubijenog policajca Afrima Bunjaka smatra da bi sud morao da izda smjernice za suđenje u odsustvu.

"Vrhovni sud mora da nam da direktive, suđenje u odsustvu je relativno nov pravni institut i mi nemamo sudskog predstavnika, a kao zastupnik oštećenog ja sam advokat porodice Afrima Bunjaka, heroja, koji je preminuo na funkciji, imam interes da suđenje bude obavljeno što je pre moguće i da istovremeno bude redovno suđenje kako ga Apelacioni sud ne bi vratio na ponovno suđenje“, rekao je Koci.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv 45 osoba za napad u Banjskoj.

U pritvoru su trojica optuženih za koje je razdvojen sudski postupak, dok je za ostala 42, među kojima je i Milan Radoičić, Tužilaštvo zatražilo da se suđenje održi u odsustvu.