Krhkost je evidentna

Premijer Albin Kurti rekao je danas da je mir na Zapadnom Balkanu, a posebno na Kosovu, nešto "što nikada nismo uzimali zdravo za gotovo", naglasivši da je uz opasnosti koje prete Evropi i Bliskom istoku, krhkost mira danas svuda u svijetu evidentna, prenosi Reporteri.

"Mir u našem regionu, a posebno na Kosovu, je nešto što nikada nismo uzimali zdravo za gotovo, jer smo za to morali da se borimo i da stalno tome težimo. Uz opasnosti koje prete Evropi i Bliskom istoku, krhkost mira danas je očigledna svuda u svijetu", rekao je Kurti na konferenciji "Balkan Leadership Conference" sa temom "Mir, stabilnost i demografska tranzicija na Zapadnom Balkanu".

Dodao je da je očigledno da se mir uglavnom destabilizuje spolja.

"To je i posao koji se radi iznutra, ovdje ne dovodim u pitanje volju naroda da gradi i jača mir. Narodi su dobri i narodi vole dobro“, naveo je Kurti.

Govorio je i o svojoj vladi, gdje je rekao da je Kosovo u posljednje tri godine zabilježilo napredak kao nikada ranije.

"Prosječan privredni rast je na nivou od 6,2 posto privrede zemlje. Bruto domaći proizvod je šest puta veći nego 2000. godine i tri puta veći nego 2008. godine kada je proglašena nezavisnost. Izvoz i strane investicije su se udvostručile. Imamo povećanje zaposlenosti od preko 21 posto, sa 350 hiljada radnih mjesta na Kosovu u javnom i privatnom sektoru u proljeće 2021. na 425.000 radnih mjesta u ovom trenutku. Plate su u uzlaznom trendu, a minimalna zarada je udvostručena posljednjih godina", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri