Poslanica VV-a

Poslanica Pokreta Samoopredjeljenje Fjola Ujkani izjavila je da je EU ponekad nepravedna prema Kosovu, prenosi Koha.

"Proces dijaloga je povezan sa integracionim procesima i sve dok vidimo ovakvo ponašanje Srbije i ponekad nepravedan tretman EU, za sada sam pesimista da će biti napretka za status Kosova. Ali to ne znači da treba da stanemo i da ne pokušamo da svim resursima i kapacitetima prevaziđemo ovo pitanje", izjavila je ona.

Sa druge strane, Ujkani je izrazito optimistična da će samit Berlinskog procesa, koji će biti održan 14. oktobra, biti uspješan i za Kosovo.

Ona je i izjavila da Ministarstvo pravde na čelu sa Albulenom Haxhiju nije dobro uradilo Nacrt građanskog zakonika, koji predviđa istopolne brakove.

Građanski zakonik već dvije i po godine ne uspjeva da bude izglasan u Skupštini Kosova. Ovaj nacrt zakona, koji predviđa istopolne brakove, nije naišao na podršku većine poslanika - među njima i same Ujkani.

Ujkani smatra da Ministarstvo pravde mora prvo da postigne konsenzus unutar Poslaničke grupe Samoopredjeljenja.

"Ovaj nacrt zakona je došao od Ministarstva pravde i Haxhiju je rekla da je potrošila mnogo energije da donese ovaj nacrt kodeksa i da nije prošao. Ovo pitanje treba posmatrati i u smislu samih građana, šta misle, u koje vrednosti vjeruju. Ako uporedimo sa zemljama regiona, ko je to sproveo prije nas? Koja alternativa je data da se izađe iz ovog problema? Svaki uspjeh ili neuspjeh se obračunava resornom ministarstvu. Ministarstvo pravde nije uradilo dobar posao jer je moralo da detaljno analizira i napravi konsenzus unutar Poslaničke grupe", rekla je ona.

Ujkani je potvrdila da će biti kandidat za poslanika Samoopredjeljenja na izborima 9. februara 2025. godine i poručila da neće mijenjati stav u vezi sa glasanjem o Projektu Građanskog zakonika.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore