Sjednica 30. oktobra

U šestomjesečnom izvještaju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antónia Guterresa o Kosovu, koji bi Savjet bezbjednosti UN trebalo da razmatra 30. oktobra, ističe se da je prioritet stabilnost na Kosovu i deeskalacija tenzija na sjeveru.

"Nastaviće se sa praćenjem diplomatskih napora za unapređenje dijaloga Kosova i Srbije i svih napora ka postizanju konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma o Kosovu. U tom cilju, Savjet bi mogao da razmotri traženje predsjedničke izjave u kojoj se pozivaju sve strane da se uzdrže od jednostranih akcija i otvorena pitanja rješavaju kroz dijalog uz posredovanje EU“, navodi se u izvještaju, a prenosi Klan Kosova.

Konstatuje se da nije bilo značajnog napretka u sprovođenju obaveza koje su Kosovo i Srbija usmeno dogovorile u Ohridu, u okviru Sporazuma koji je predložila EU na putu normalizacije od 27. februara 2023. i Aneksa za implementaciju od 18. marta 2023. godine.

Podsjeća se da je Sporazum od 11 tačaka predviđao da ni Kosovo ni Srbija ne mogu da predstavljaju jedni druge u međunarodnoj sferi i da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, dok se Kosovo obavezalo da će stvoriti „specifične aranžmane i garancije... odgovarajući nivo samoupravljanja“ za srpsku zajednicu, te da je u Aneksu posebno naglašena potreba da strane sprovode 11 tačaka sporazuma nezavisno jedna od druge.

Podsjeća se i na poziv visokog predstavnika EU Josepa Borrella premijeru Kosova Albinu Kurtiju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću 26. juna u Brisel na sastanak na visokom nivou, ali da tripartitni sastanak, međutim, nije održan.

Citira se i Borrellova izjava o tri uslova Kosova za nastavak dijaloga – potpisivanje Ohridskog sporazuma, povlačenje pisma koje je Ana Brnabić kao premijerka poslala u Brisel i izručenje Milana Radoičića.

U izvještaju se pominje i da je Specijalno tužilaštvo Kosova 11. septembra podnelo tužbu protiv Radoičića i još 44 osobe zbog slučaja Banjska.

U izvještaju se slučaj Banjska naziva „incidentom“, konstatuje Klan Kosova, uz navode da je „Srbija isključila izručenje Radoičića Kosovu“.

Takođe, dodaje se da je Borrell preneo da je, prije otkazivanja sastanka na koji je pozvao dvije strane 26. juna, EU predstavila novi prijedlog za primjenu Ohridskog sporazuma, ali da su stavovi o tome kako treba da se nastavi proces normalizacije „i dalje razdvojeni”.

U izvještaju se konstatuje i zabrana dinara na Kosovu i izostanak dogovora o ovom pitanju 15. maja.

Takođe, pomenute su policijske akcije na sjeveru, koje su bile usmerene na ekspoziture Banke Poštanske štedionice, ali i na Poštu Srbije, kao i zatvaranje „paralelnih srpskih opštinskih institucija“.

Poručuje se da su „članovi Savjeta bezbjednosti UN jedinstveni u podršci dijalogu koji vodi EU radi stvaranja uslova za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije”.

"Duboke podjele među stalnim članovima, međutim, i dalje karakterišu pristup Savjeta bezbjednosti ovom pitanju“, navodi se u izvještaju.

Među pet stalnih članica SB UN - Francuska, Velika Britanija i SAD priznaju nezavisnost Kosova i imaju tendenciju da podrže vladu, dok Kina i Rusija ne priznaju nezavisnost i snažno podržavaju poziciju Srbije i njeno pozivanje na teritorijalni integritet.

Šest izabranih članica SB UN - Gvajana, Japan, Malta, Republika Koreja, Slovenija i Švicarska takođe priznaju nezavisnost Kosova, dok tri od njih - Alžir, Ekvador i Mozambik Kosovo ne priznaju.

I pitanje izmene mandata Unmika u cilju eventualnog smanjenja pripadnika je još jedna tačka neslaganja među članovima Savjeta.

"SAD su bile najglasniji zagovornik revizije operacija Unmika i konačnog okončanja misije. Nekoliko drugih članica Savjeta – uključujući Japan, Švicarsku, Koreju i Ujedinjeno Kraljevstvo – izrazilo je podršku strateškoj reviziji i mogućoj promjeni mandata Unmika tvrdeći da se situacija na terenu značajno promjenila od 1999. godine. Rusija se protivila svakoj promjeni mandata Unmika ili smanjenju budžeta, tvrdeći da Misija nastavlja da igra odlučujuću ulogu“, navodi se u izvještaju o Kosovu, koji bi SB UN trebalo da razmatra 30. oktobra.

Izvor: Klan Kosova/Kosovoonline