Bivši diplomata

Bivši diplomata Blerim Canaj ne veruje da će Njemačka zbog, kako je nazvao, "hirova" nekih političara na Balkanu, zaustaviti Berlinski proces, jer je po njemu taj projekat svojevrsni ponos Njemačke, prenosi Teve 1.

Canaj je premijera Kurtija opisao kao jednog "od ovih sebičnih političara koji pokušavaju da utiču na Njemačku".

"Svi znamo da je Berlinski proces mehanizam koji je stvorila Njemačka, kao prvi korak ka ulasku u Evropsku uniju.  Moram da kažem da je izvesni ponos za Njemačku što je do sada u nekim aspektima ova ideja išla dobro, da sada apsolutno ne vjerujem da će Njemačka, zbog hirova nekih političara negde na Balkanu, jednostavno dozvoliti da se zaustavi jedan takav proces kao što je Berlinski, koji je sada trajao 10 godina. Nažalost, glavnu odgovornost za hirove snosi premijer Albin Kurti”, rekao je.

Dodao je da su zbog cijele situacije zahladneli odnosi između Vlade Kosova i Vlade Njemačke. Prema njegovom mišljenju, Cefta bez Berlinskog procesa nema smisla.

"Odnosi Nemačke sa Kosovom su naravno dobri, ali se čini da su odnosi njemačke Vlade sa Vladom Republike Kosovo prilično hladni“, rekao je Canaj. Cefta je važna jer Berlinski proces bez Cefte nema smisla i ne može da se nastavi. Zemlja koja nije članica Cefta teško može da bude dio Berlinskog procesa", zaključio je Canaj.

Izvor: Kosovo Online/Teve1