Najvažnija stvar...

Ohridski sporazum će biti prvi i najvažniji dokument koji će se naći na stolu svakoga ko bude vodio sljedeću Vladu Kosova, smatra profesor filozofije Blerim Latifi. On je naveo da će u fokusu kampanje Albina Kurtija i Samoopredjeljenja svakako biti sjever Kosova, dok će opozicija pokušati da usmeri debatu na oblasti u kojima Kurti baš i ne može da se pohvali, a posebno na štetu u odnosima Kosova sa zapadnim partnerima.

Kada je riječ o Ohridskom sporazumu, Latifi je rekao da je to prvi i najvažniji dokument koji će se naći na stolu svakoga ko bude vodio sljedeću vladu.

"Ovaj dokument ima saglasnost Zapada i tamo niko ne pomišlja da ga mijenja ili zamjeni nekim drugim. Kancelarija premijera Kosova je najvažnija u našem političkom sistemu. Postoje svi dokumenti i papiri o problemima sa kojima se naša zemlja suočava, ali dok ne dođe do implementacije dokumenta Ohridskog sporazuma, bojim se da se ostali dokumenti i papiri neće naći ’na obradi’", dodao je Latifi.

U intervjuu za Gazetu express, Latifi je rekao da će glavni narativ u kampanji Samoopredjeljenja i Kurtija biti sjever Kosova, jer "menadžerska dimenzija upravljanja nikada nije bila njegov ozbiljan interes", što se, kaže, videlo tokom njegovog mandata.

"Potpuno je jasno da će u predizbornoj kampanji vladajuća partija imati sjever u centru svog narativa zato što smatra da je to najjači aspekt njihove vlade", naveo je on.

Navodi da sa stanovišta vladavine prava, ono što se desilo u posljednjih godinu dana na sjeveru "predstavlja dostignuće", uz vraćanje pažnje zapadnih obavještajnih službi na taj deo Kosova.

Ali, kaže da to nije kraj, jer "najteži dio tek predstoji" – a, to je pronalaženje trajnog političkog rješenja za sjever Kosova.

"Pod time podrazumevam stvaranje okolnosti da se tamošnje srpsko stanovništvo ponovo uključi u političke institucije i poredak Kosova. Sve dok se to ne postigne, dosadašnji rezultati na sjeveru će ostati krhki", uvjeren je Latifi.

Na pitanje u vezi sa "razlazom" Albina Kurtija i Vjose Osmani, pojašnjava da je Osmani, s obzirom da izborni procesi na Kosovu uključuju i raspravu o mjestu predsjednika, prirodno zainteresovana da razmišlja o njenoj političkoj sudbini.

"Ono što se naziva ’raskolom’ sa Kurtijem je ili zato što Kurti nije dao pouzdane znake da će je podržati za drugi mandat ili zato što je nedavno, u sukobima Kurtijeve vlade i američkih zvaničnika, Osmani počela da se približava Amerikancima i, posljedično, da bude kritičnija prema vladi", rekao je Latifi.

Sa druge strane, ukazuje da će će opozicija pokušati da pažnju birača usmeni na nedovoljan napredak u oblastima poput ekonomije, zdravstva, obrazovanja, infrastrukture, demografije…, u kojima, ocjenjuje, aktuelna vlast ima malo čime da se pohvali.

Takođe, opozicione stranke će pokušati da orijentišu mišljenje javnosti na pitanje na koje su se koncentrisali tokom mandata ove vlade - na štetu u odnosima Kosova sa zapadnim partnerima.

Po pitanju ishoda izbora, Latifi je rekao da je prerano davati i približnu hipotezu šta će se desiti na glasačkim mjestima 9. februara, ali i naveo da pojedini trendovi na političkom horizontu ne najavljuju reprizu rezultata iz februara 2021.

"Međutim, mnogo će zavisiti od dinamika izborne bitke", dodao je Latifi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express