Kritika

Vlada Kosova kritikovala je Evropsku uniju što nije reagovala "na kampanju Srbije protiv priznavanja nezavisnosti Kosova" i što nije sprečila kršenje osnovnog sporazuma, prenosi RTV 21.

Kako se poručuje iz Vlade Kosova, EU mora da zauzme ulogu sudije koji reaguje kada dođe do kršenja dogovora ili sporazuma.

"Srbija kontinuirano, od prvog dana, sprečava primjenu Osnovnog sporazuma i njegovog aneksa tako što ga stalno krši i odbija da potpiše. Za nas, EU ne bi trebalo da bude samo fasilitator sastanaka i mesto sastanka za diskusiju. Mora da pokaže vlasništvo nad sporazumima postignutim u Briselu i da igra ulogu sudije koji reaguje kada dođe do kršenja sporazuma", navode iz Vlade Kosova.

Dodaju da "su u ovih 20 mjeseci od sporazuma videli stalnu stidljivost i rezervu EU da kritikuje Srbiju kad god je prekršila sporazum, a kršenja su brojna i česta".

"S druge strane, sa Kosovom je teško čak i kada insistira na poštovanju sporazuma postignutih upravo uz posredovanje EU i na poštovanju vladavine prava, ove temeljne vrednosti Unije“, rekao je portparol Vlade Perparim Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/RTV21