Težak udarac

Politički analitičar Milazim Koci upozorava da Kosovo rizikuje međunarodnu izolaciju ako ne napravi kompromis i ne učestvuje na sljedećem sastanku Berlinskog procesa, prenosi Dukađini.

Koci je naglasio da se Kosovo suočava sa pritiskom Njemačke, ističući jasnu razliku u pristupu Kosovu i Bosni i Hercegovini.

Kako je istakao, Berlinski proces predstavlja povoljniju priliku za Kosovo, tretirajući ga kao ravnopravnog u regionu, upozorivši ukoliko Kosovo ne bude učestvovalo na sljedećem sastanku Berlinskog procesa, može biti izolovano.

"Od Kosova se traži jedna mjera, ali se u isto vrijeme ne traži i od Bosne i Hercegovine. BiH, kao što znate, ne dozvoljava slobodan promet bez viza, a Berlinski proces podrazumeva zajedničko regionalno tržište i slobodno kretanje ljudi i robe. Kosovu se traži nešto što se u isto vrijeme ne traži od BiH. To je neprincipijelan stav Njemačke", kazao je Koci.

Dodao je da ga iznenađuje još jedna stvar.

"Kosovo je vodilo veliku bitku protiv 'Otvorenog Balkana', prije svega zato što je to ništa drugo nego stara srpska ideja. Da se proširi uticaj ovde i da se ukloni uticaj 'zapadnjaka' sa Balkana", smatra Koci.

Naglasio je da Kosovo ne sme rizikovati međunarodnu izolaciju i odbiti da ukine mjeru zabrane uvoza srpske robe.

"Ako je u pitanju skener, to je jednostavno tehničko pitanje. Obezbjeđivanje skenera 2024. godine koji bi provjeravali srpsku robu ne bi trebalo da predstavlja problem. Posljednji je trenutak da rukovodstvo Kosova shvati da ako dođe do suspenzije, to bi bilo produbljivanje kosovske izolacije. Ovo je težak udarac za Kosovo, koje mora da da sve od sebe i napravi neki mali kompromis da bi za 10 dana bilo prisutno na samitu Berlinskog procesa", rekao je Koci.

Izvor: Kosovo Online/Dukađini