Preuzima dužnost

Italijanski ambasador na Kosovu Antonelo De Riu dočekao je budućeg komandanta Kfora na Kosovu Enrica Barduanija.

Italijanska ambasada na Kosovu saopštila je na platformi “X“ da će ovo biti 14. put kako je Italija ne čelu Nato misije na Kosovu.

„Ambasador De Riu je danas srdačno pozdravio novog komandanta Kfora Enrica Barduanija koji zvanično preuzima dužnost 11. oktobra. Ovo je 14. put da je Italija na čelu Nato misije, potvrđujući našu nepokolebljivu posvećenost bezbjednosti Kosova“, navedeno je u saopštenju.
  General-major Barduani biće 29. komandant Kfora i na toj funkciji zamjeniće general-majora Ozkana Ulutasa iz Turske, ističe Kfor u saopštenju.

On će biti 14. italijanski general koji će komandovati misijom Kfora.

„Ima dugu i zapaženu karijeru u zemlji i inostranstvu. Njegov posljednji položaj bio je u kabinetu ministra odbrane Italije, Gvida Krozeta, gdje je obavljao funkciju šefa za odbrambenu politiku“, navodi se u saopštenju Kfora.

Kfor, kako se ističe u saopštenju, nastavlja da sprovodi svoj mandat – zasnovan na Rezoluciji Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine – da doprinosi bezbjednom i sigurnom okruženju i slobodi kretanja za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu, u svakom trenutku i nepristrasno.

Kfor, podsjeća, djeluje kao treći bezbjednosni odgovor, u bliskoj saradnji sa Policijom Kosova i misijom EU za vladavinu prava (Eulex), koji su prvi i drugi bezbjednosni odgovori.
  Izvor: Kosovo Online