Analitičari

Rat u Ukrajini, sukobi na Bliskom istoku i drugi događaji širom svijeta, prema mišljenju analitičara, učinili su da Kosovo nije više u žiži interesovanja u geopolitičkim krugovima. Ovu situaciju iskoristila je lokalna politika za prikupljanje glasova i unutrašnju političku upotrebu, piše Dukagjini.

Posljednji intervju premijera Aljbina Kurtija za AP, u kojem je, između ostalog, ocijenio da bi pobjeda Rusije u Ukrajini ohrabrila Srbiju, samo je jedna od mnogih izjava u kojima govori o geopolitici i svjetskim kretanjima, povezujući ih sa regionom, konstatuje Dukagjini.

S obzirom na brojne ratne krize širom svijeta, međunarodna zajednica vrlo malo obraća pažnju na Kosovo, a novinar i analitičar Ben Andoni smatra da je premijer Kosova razumio ovu činjenicu.

"Kurti sve ovo dobro koristi za sopstveni unutrašnji diskurs, a posebno za izbornu politiku koja mu je potrebna pred 9. februar", rekao je Andoni.

Prema njegovim riječima, trenutno je međunarodni faktor zainteresovan da zadrži "status kvo" u odnosima Kosova i Srbije.

Sličan stav ima i bivši diplomata Blerim Canaj.

"Mi smo mala zemlja. Kurti je prisutniji u međunarodnim medijima nego u domaćim. Njegove izjave o međunarodnim problemima vrednuju se kao strategije za izbjegavanje diskusija o njegovom unutrašnjem upravljanju", kazao je Canaj.