Kurtijev zamjenik ministra

Zamjenik ministra lokalne samouprave, Arber Vokrri, dao je skandaloznu izjavu u emisiji "Context" na ATV.

Prema Vokrrijevim riječima, to je bila krv policajca Afrima Bunjakua, požrtvovanost i nesebičnost njegovih kolega, jer kako je rekao, a ne NATO vojnici prisutni na dan terorističkog akta koji je predvodio Milan Radoičić.

Poslije ovih izjava Vokrrija, novinar Lavdim Hamidi ga je upitao da li je upoznat o čemu govori, budući da je zamjenik ministra u Vladi Kosova.

Vokrri: „Da smo bili prepušteni na milost i nemilost nekom komandantu trupa KFOR-a u slučaju Basnjska 24. septembra 2023. godine, vjerovatno bismo pregovarali gdje da postavimo, u Vučitrnu ili u Mitrovici ili gdjegod! Govorim o Banjskoj, to je bila krv Afrima Bunjaka i požrtvovanost njegovih kolega, a ne NATO vojnika koji su bili tamo... Imate pregovarače koji vam kažu da ukoliko ne prihvatite ovo što vam kažemo uz insistiranje, onda će doći do erupcije na sjeveru, i desila se ta erupcija. Da uđu 24 džipa i oklopna vozila i sav taj vojni i paravojni arsenal, a nema nijednog NATO posmatrača."

Leart Hoxha: Samo malo, samo malo, znači vi kažete da se EU urotila protiv Kosova? Ponovo i ponovo. Kažete mi da su ljudi iz EU upozoravali da će doći do eskalacije na sjeveru, i da je NATo dozvolio i neki vojnici KFOR-a koji su bili tamo.

Vokrri: Da! Izneo sam u javnost izjave koje su davali premijer i Borrell i Lajčak, i Borrell je takođe rekao da ako se ovako nastavi doći će do erupcije, premijer je sa tim svojim humorom rekao kakva je erupcija na sjeveru su Trepča, ali nije vulkan...

Izvor: Periskopi/info-ks.net

Pratite intervju od 2:04 minuta: