Politički analitičar

Politički analitičar Astrit Gashi izjavio je da je Samoopredjeljenje svijesno izabralo Njemačku, a ne SAD za svog strateškog partnera, ali da je zbog neuvažavanja njihovih zahtjeva, Berlin veoma ogorčen vladom premijera Albina Kurtija, prenosi RTV Dukađini.

„Samoopredjeljenje je znalo da će Njemačka jednog dana doći sa zahtjevom. Odbijanje Asocijacije i njihovih zahtjeva godinu dana, čini Njemačku veoma ogorčenom Kurtijevom vladom. Ova gorčina je eskalirala do Berlinskog procesa. To je jedini mehanizam koji Njemačka ima u EU“, izjavio je Gashi komentarišući izjavu specijalnog njemačkog izaslanika za Zapadni Balkan Manuela Sarrazina.

On je dodao da se izjava Sarrazina ne odnosi samo na Berlinski proces.

„Postoji gubitak nade, iritacija njemačke vlade u partnerstvu koje su preuzeli i sponzorisali u Samoopredjeljenju“, rekao je Gashi.

On je istakao da je Kurti objavama na Facebooku pružao podršku Berlinu i da je Samoopredjeljenje odlučilo da za strateškog partnera izabere Njemačku, a ne SAD.

„Albin Kurti je izlašao sa objavama na Faceooku u znak podrške Berlinu. Zbog toga je Samoopredjeljenje ojačalo svoj odnos sa njemačkom državom, a Njemačka je počela da ga gleda kao interesantnog partnera. Tu počinje pozicija Samoopredjeljenja kao strateškog partnera prema Njemačkoj, i tu Njemačka počinje politički da ulaže u jačanje Samoopredjeljenja“, objasnio je Gashi.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini