Štete biznisu!

Bivši predsjednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani izjavio je da premijer Albin Kurti neizvesnošću šteti biznisu navodeći da se ne može boriti protiv Srbije na taj način, prenosi Koha.

Hasani navodi da pravna nesigurnost izaziva zabrinutost u preduzećima.

"Ne možete se boriti sa Srbijom i nanositi štetu biznisu saveznika. U cijelom regionu je 50 odsto investicija njemačkih, američkih. Budite veoma oprezni, jer će 100 odsto štetiti nama, kosovskom biznisu i slobodnoj trgovini", rekao je Hasani.

Profesor Univerziteta u Prištini rekao je da je Kurtijev pristup teško racionalizovati, kao i da razlozi Vlade Kosova za blokadu srpske robe nisu ubjedljivi.

Hasani navodi da iako obrazloženje pokazuje da postoji dobra volja za promjene na strani Vlade, skeptičan je da može doći do odstupanja.

"Obrazloženje Vlade u tekstu nagovještava da postoji dobra volja, nešto se promjenilo na bolje. Međutim, sudeći po koracima koje je Vlada preduzela po mnogo ozbiljnijim pitanjima kao što je Savjet Evrope, da budem iskren, imam neku vrstu straha i skepse kao građanin da se ovdje može odstupiti iz politički iracionalnih razloga, ako bismo uporedili sa Savjetom Evrope", naveo je Hasani.

Dodaje da izvještaji raznih specijalizovanih agencija, uključujući i američke, ranije su bili da bezbjednosni razlozi nisu dovoljno ubjedljivi.

"Vladini razlozi nisu nimalo ubjedljivi. Statistike ekonomista pokazuju da je 1,6 milijardi bio izvoz Kosova u 2020. godini u zemlje Cefte. Zamislite da izgubite 1,5 milijardi kao priliku da ih izvezete sa Kosova", rekao je Hasani.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore