Nema nadležnost!

Politički analitičar Nezir Kraki rekao je da njemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin nema nadležnost da vodi politiku u ime Kosova i ne može da mu nameće odluke, prenosi Dukađini.

Kraki je reagovao na komentare Sarrazina u vezi sa kosovskom diplomatijom naglašavajući da Njemačka ne treba da traži od Kosova da odustane u pregovorima kako bi dobila podršku.

"Koliko vidim, kao da je predstavljao taj Escobarov kaubojski metod, diplomatski bez takta. Niko mu nije rekao da radi diplomatiju za Kosovo, on radi diplomatiju za Njemačku. I veoma dobro za Njemačku. Ekonomski i komercijalni interesi su više sa Srbijom, ona je povezana već 20 godina. Ali on nema misiju da govori, da nešto nameće Kosovu. Ili da govori u ime Kosova, ni sa Srbijom ni sa bilo kojom drugom državom. Ima posmatrača, dijalog je sa Srbijom, a ne sa Njemačkom. Kosovo ne može da pusti Srbiju, da bi Njemačka dala nešto Kosovu. Kosovo nema pregovore sa Njemačkom", kazao je Kraki.

Kako dodaje, prema francusko-njemačkom planu, Kosovo ne bi trebalo da bude blokirano.

"Od Srbije se traži da ne blokira Kosovo u organizacijama. I sada, godinu dana nakon tog plana, Njemačka i Francuska blokiraju Kosovo u Savjetu Evrope. Rekavši mu da formira Zajednicu i mi vam dozvoljavamo da uđete u Savjet Evrope. Da li su prekršili sopstveni plan ili šta se sada desilo", rekao je Kraki.

Povodom pitanja Zajednice opština sa srpskom većinom, Kraki je naglasio da je ova ideja još u fazi prijedloga i da nije obaveza za sprovođenje.

"O Zajednici se razgovaralo kao o ideji. Nikada nije postojao. Ne zna se ni kako će biti ni kako može. Nikad, nikad. Prijedlozi EU i NVO su samo prijedlozi. Niko od vas ne traži da implementirate nešto što je samo ideja. Da se mora izgraditi i izgraditi na terenu, tlo je geografija i demografija na Kosovu prije nego što bude politički", rekao je Kraki.

Krakijevi komentari uslijedili su nakon kritika od strane Sarrazina, koji je sugerisao da je Kosovo izgubilo diplomatski zamah o važnim pitanjima u međunarodnoj areni.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini