Ćorsokak

Izvršni direktor Balkanske grupe za kreiranje politike Naim Rashiti smatra da će kosovska i njemačka vlada naći kompromisno rješenje te da Kosovo neće biti isključeno iz Cefte i Berlinskog procesa, ali upozorava da sve diskusije koje se vode na tu temu štete poziciji Kosova kako u dijalogu sa Srbijom, tako i na međunarodnom planu.

Rashiti ukazuje da je kosovska strana zbog zabrane uvoza srpske robe, kao i zbog brojnih drugih "ad hok" odluka, dovela sebe u nezavidan položaj te su pregovori u okviru dijaloga zaustavljeni.

"To se, takođe, desilo sa Ceftom ili diskusijama o novim sporazumima za Samit u Berlinu i došlo je do ćorsokaka na tom putu, posebno između Vlade Kosova i domaćina koji vodi Berlinski proces. Ali vjerujem da će biti konačnog dogovora", rekao je Rashiti za RTK.

Prema njegovim riječima, sve nesuglasice se stalno ponavljaju zbog nedostatka stabilnog dijaloga, stabilne diplomatije i boljeg planiranja u spoljnoj politici Kosova.

"Uvjeren sam da se svakodnevno vode pregovori i konsultacije i da će na kraju doći do dogovora. Njemačka neće dozvoliti da bude bilo kakvog sporazuma bez jedne strane na 10. godišnjicu Berlinskog procesa. Dakle, na kraju će biti pregovora za konsenzus", ocjenio je Rashiti.

Ipak, primjećuje da kritike međunarodnih partnera suštinski štete poziciji Kosova u svim ovim pregovorima.

"Sve ove agende narušavaju povjerenje između Kosova i međunarodnih aktera, koji su Kosovu potrebni u svakoj agendi", dodao je on.

Rashiti ne vjeruje da će doći do isključenja Kosova iz Cefte, ali kaže da će u najgorem slučaju, ako se tako nešto desi, region slediti svoje agende, a Kosovo će ostati na strani agende koju snažno podržava.

"Berlinski proces, sa svim svojim manama, jedini je instrument koji poziva svih šest zemalja Zapadnog Balkana na ravnopravan nivo. Nema druge ozbiljne agende EU, niti bilo kakve druge agende osim Berlinskog procesa. Berlinski proces se mora sačuvati po svaku cijenu jer drži Kosovo blizu Berlina", zaključio je Rashiti.

Izvor: Kosovo online/RTK Live