Potrebna puna funkcionalnost Cefte

Ambasador Njemačke na Kosovu Jern Rohde rekao je da se vrijedno radi kako bi sljedeći samit Berlinskog procesa 14. oktobra bio uspješan za Kosovo i ceo region i podvukao potrebu pune funkcionalnosti Cefte i mogućnosti slobodne trgovine između zemalja Zapadnog Balkana, prenosi Telegrafi.

Tokom proslave nacionalnog praznika Njemačke - "Dana njemačkog jedinstva", Rohde je istakao odlične odnose Njemačke i Kosova navodeći da se prijateljstvo ponekad suočava i sa izazovima.

"Naše prijateljstvo sa Kosovom, kao i svi odnosi, suočavalo se ili se suočava sa izazovima. Ali među prijateljima, iskrenost, otvoren dijalog i spremnost da se prihvate savjeti su temelji istinske snage. Njemačka i Kosovo dele naš odnos izgrađen na povjerenju i poštovanju i uvjerenju da kroz otvorenu razmjenu uvijek možemo pronaći put napred. Put koji za nas može rezultirati samo punom evroatlantskom integracijom Kosova. Dok govorimo, Berlinski proces slavi svoju 10. godišnjicu, naporno smo radili da predstojeći samit 14. oktobra bude uspješan za Kosovo i ceo region, fokusirajući se na punu operacionalizaciju Cefte i omogućavanje zaista slobodne trgovine u regionu", naglasio je Rohde.

Kaže da njemački odnos prema Kosovu nije samo između dvije vlade, već je duboko ukorijenjen među narodima.

"Njemačka je dom najveće kosovske dijaspore na svijetu sa skoro 600.000 članova i raste, a dugo smo bili povezani kulturom i porodičnim prijateljstvom. U našoj 25-godišnjoj posvećenosti, stali smo uz Kosovo u trenucima izazova, tokom prošle godine smo povećali naš kontingent u okviru Kfora, dovodeći više njemačkih vojnika da doprinesu miru i bezbjednosti Kosova. Ovo odražava našu nepokolebljivu posvećenost da obezbjedimo stabilnost i prosperitet na Kosovu i u cijelom regionu. Takođe slavimo 25 godina ekonomske saradnje naših naroda", rekao je njemački ambasador.

Svečanosti je prisustvovao i zamjenik premijera Besnik Bislimi, koji je rekao da je njemački primjer inspiracija za Kosovo.

"Za nas na Kosovu vaš primjer je više od inspiracije, to je i san da prevaziđemo naše izazove i ograničenja i zauzmemo svoje mjesto u klubu proizvođača mira, stabilnosti i prosperiteta, ne samo u regionu, već i u Evropi. Da bi se ovaj san ostvario, vaša nepokolebljiva podrška je bila, jeste i biće od presudnog značaja. Na našem putu ka izgradnji nacije, Njemačka je bila nepokolebljiv saveznik, vaša podrška je bila od suštinskog značaja u jačanju naših institucija, unapređenju privrede i promovisanju društvenog razvoja. Sjećamo se duboke zahvalnosti, odlučujuće uloge koju je Njemačka odigrala u podršci težnji Kosova na međunarodnoj sceni", kazao je Bislimi.

Dodao je da Kosovo veoma cijeni doprinos Nemačke u oblastima kao što su ekonomski razvoj, obrazovanje, bezbjednost i kulturna razmena.

"Kosovo teži dodatnoj i jačoj integraciji u regionalne i međunarodne institucije, organizacije i platforme. Težimo članstvu u Evropskoj uniji, Natou, Savjetu Evrope i mnogim drugim međunarodnim organizacijama. Uvjereni smo da će uz podršku Njemačke i naših drugih ključnih saveznika ovo postati uspješna priča", rekao je Bislimi.

Na svečanosti povodom "Dana njemačkog jedinstva" učestvovali su i opozicioni lideri i diplomatski kor na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi