Povodom Sarrazinovih kritika

Kosovo je ispunilo sve uslove za članstvo u Savjetu Evrope i potpuno je posvećeno jačanju spoljne politike, saopšteno je iz Vlade Kosova, povodom izjave njemačkog izaslanika za Zapadni Balkan Manuela Sarrazina da Kosovo treba blagovremeno da ispunjava svoje obaveze i da bi već bila u toj organizaciji da se nije kasnilo sa vraćanjem imovine manastiru Visoki Dečani.

Vlada Kosova je za Dukađini istakla da ima jasne prioritete u spoljnoj politici i da svakodnevno radi na njihovom ostvarivanju.

"Vlada Kosova ima jasne prioritete u spoljnoj politici kojima je svakodnevno posvećena. Veoma cijenimo saradnju sa našim partnerima, kao što je Njemačka, u njihovom ostvarivanju ciljeva koje dijelimo. U slučaju procesa članstva u Savjetu Evrope, ponavljamo da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za članstvo, o čemu svjedoči i izvještaj Dore Bakoyannis, koja preporučuje članstvo Kosova u ovoj organizaciji", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Kao rezultat angažovanja diplomatije Kosova, ističe se, 24. aprila prošle godine, prva faza za članstvo u Savjetu Evrope je uspešno prošla sa više od dvije trećine podrške.

Iz vlade podsjećaju da je 16. aprila ove godine Kosovo "imalo snažan glas za punopravno članstvo", jer je 82 odsto delegata Parlamentarne skupštine, uključujući i iz zemalja koje ne priznaju Kosovo, glasalo za prijem Kosova.

"To dokazuje prije svega zasluge Kosova, ali i posvećenost institucija Kosova da postanu dio ove značajne organizacije", navodi se u odgovoru Vlade.

Sarrazin je prekjuče na skupu u Prištini ukazao na značaj donošenja odluka u pravo vrijeme, upozoravajući da bi nedostatak brze akcije mogao da ima posljedice po članstvo Kosova u Savjetu Evrope.

"U svijetu se stvari mijenjaju i ako izgubite zamah, nemojte se kasnije žaliti da su se stvari promjenile. Vraćanje imovine manastira Dečani došlo je kasno. Prilično sam siguran. Ovo nije zvaničan stav njemačke vlade. Da je to urađeno prije pola godine, danas biste bili u Savjetu Evrope, kasnilo se. Bilo je vrlo jasno. Ovo je život. Uradite stvari na vrijeme da budete prepoznati, inače stvari mogu da se promjene", ukazao je njemački izaslanik.

Sarrazin je, takođe, sugerisao da Kosovo ne treba da se oslanja samo na Njemačku u obavljanju svog diplomatskog posla, već treba da uključi i druge međunarodne partnere.

"Ne treba se osloniti na to da Njemačka treba da radi vaš diplomatski posao. To treba da uradi samo Kosovo, da ubedi ostale partnere, a ne samo da to prepusti nama", rekao je Sarrazin.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini