Nije u redu

Ekspert za pravna pitanja Mazllum Baraliu izjavio je da su pritisci na Kosovo u vezi sa Berlinskim procesom nepravedni i suprotni principu ravnopravnosti, ocijenivši da ni Bosna i Hercegovina nije ispunila sve uslove, ali da je niko zbog toga ne pritiska.

"To nije u redu, ne samo da je nepravedno i suprotno standardima i principima međunarodnog prava i poštovanju principa ravnopravnosti. Ovakvo ponašanje da oni kao međunarodna zajednica u raznim pitanjima, kao što je Berlinski proces, stalno zahtjevaju nešto novo što ne zahtjevaju od drugih. Bosna i Hercegovina nije implementirala jedan od Berlinskih sporazuma kao što je slobodno kretanje robe i ljudi. Na nju se ne vrši pritisak“, kazao je Baraliu.

Naglasio je da Kosovo ne smije da izgubi Njemačku kao saveznika.

"Uprkos fluktuacijama, ne smijemo da izgubimo Njemačku kao saveznika jer ona ima ozbiljna obećanja i, za razliku od drugih zemalja, vodi proces do kraja. Berlinski proces su moguća vrata i potencijalno, ako se stvari ne promjene u negativnom smjeru, države Zapadnog Balkana što pre treba da se integrišu u Evropsku uniju“, kazao je Baraliu.

On je kritikovao izjavu specijalnog nemačkog izaslanika za Zapadni Balkan Manuela Zaracina da "Njemačka ne može da radi kosovsku diplomatiju“.

Istakao je da bi EU trebalo da, umjesto na Kosovo, vrši pritisak na Srbiju.

"Srbija je Ahilova peta, to dobro znaju i Evropska unija i Vašington. Pritisak se ne vrši na Srbiju, koja ima produžetak moći promiloševićevskog fašizma. Srbija je ključ problema, a ne Kosovo“, zaključio je on.