Prvo u NATO, pa u EU

Premijer Kosova Albin Kurti u intervjuu za poljsku televiziju istakao je da su veze Beograda sa Moskvom jedan od glavnih razloga za tenzije u odnosima između Kosova i Srbije, te da one ometaju napore Kosova da postane članica Evropske unije.

Kurti je naveo da je Kosovo priznato od strane 117 zemalja, ali da pet članica EU — Španija, Grčka, Rumunija, Slovačka i Kipar — još uvijek nisu zvanično priznale nezavisnost Kosova.

Kako su četiri od tih zemalja (osim Kipra) takođe članice NATO-a, Kosovo se suočava s preprekama za članstvo u obje organizacije, dodao je Kurti u intervjuu za TVP World.

Izrazio je uvjerenje da će Kosovo, slično Poljskoj, prvo postati član NATO-a prije nego što se pridruži Evropskoj uniji, naglasivši da je cilj Kosova da se priključi obema organizacijama, “ne samo radi beneficija, već i kako bi doprinjelo.”

Kurti je naglasio da države članice EU koje još nisu priznale Kosovo koriste nerješena pitanja sa Srbijom kao izgovor. U tom kontekstu, pomenuo je sporazum postignut prošle godine sa Srbijom, koji je imao za cilj normalizaciju odnosa.

“Problem je što Srbija konstantno krši taj sporazum, i daleko smo od njegove implementacije”, dodao je premijer.

Kurti je kao prepreku u odnosima sa Srbijom naveo činjenicu da “oni odbijaju da se distanciraju od Putina.”

“Srbija je jedina zemlja u Evropi, uz Bjelorusiju, koja se nije pridružila sankcijama EU i SAD protiv Ruske Federacije”, rekao je Kurti. Dodao je da veze Beograda s Moskvom doprinose “stalnim tenzijama između Kosova i Srbije,” optužujući Srbiju za agresivno ponašanje prema Kosovu “kako bi se dodvorila Ruskoj Federaciji.”

Premijer Kosova izrazio je nadu da će tokom aktuelnog mandata Evropske komisije Srbija biti primorana da bira između “despotske Ruske Federacije predsednika Putina” i “demokratije, političkog pluralizma, vladavine prava i ljudskih prava.”

Komentarišući rat u Ukrajini, Kurti je rekao: “Naša generacija živi u vremenu ruskog fašizma. I moramo se boriti protiv toga demokratijom i suverenitetom. Moramo se boriti kroz solidarnost svih evropskih naroda i država.”