Posljedice trpe građani

Poslanici LDK i PDK Lutfi Haziri i Ardian Kastrati saglasni su da je premijer Albin Kurti doživeo "diplomatski debakl" tokom boravka u Njujorku, u vrijeme Generalne skupštine UN, kao i da će ostati upamćen kao jedini premijer koji je van zemlje proveo 19 dana, a da za to vrijeme nije imao važnijih bilateralnih susreta, prenosi Gazeta Blic.

Potpredsjednik LDK Haziri zamjera Kurtiju zbog, kako kaže, očiglednog nedostatka agende tokom posjeta inostranstvu.

On je rekao da je Kurti jedini premijer koji je bez razloga proveo van Kosova 19 dana.

"Njegov drugi razlog je da narodu prodaje maglu da su njegovi poslovi u skladu sa politikom američke administracije u vrijeme kada Amerikanci izjavljuju da imaju dobre odnose sa narodom Kosova, ali ne i sa Vladom Kosova, a posebno sa njenim rukovodstvom", rekao je Haziri.

Poslanik PDK Kastrati kaže da Kurti tokom posjete SAD nije imao ni jedan sastanak sa visokim američkim zvaničnikom, niti je posjetio Bijelu kuću.

"Kurti nije kročio u Bijelu kuću četiri godine mandata. Odlazak na sjednice UN-a i izostanak sastanka ni sa jednim visokim američkim zvaničnikom može da se dogodi samo Kurtiju. Svaki premijer i ministar spoljnih poslova Kosova u prošlosti, tokom sjednica UN imao je i sastanke sa visokim američkim zvaničnicima. Ulazak u UN na sastanak sa premijerom Lihtenštajna je spoljnopolitički debakl. To pokazuje da je Kurti nepoželjan od strane jakih saveznika Kosova. Nažalost, posljedice ove međunarodne izolacije trpi Kosovo, a ne Kurti“, rekao je Kastrati.

Izvor: Kosovo Online/GazetaBlic