Politički analitičar

Politički analitičar Shkelzen Maliqi kaže da u međunarodnim krugovima vlada veliko nepovjerenje u premijera Albina Kurtija. Kako ističe, most na Ibru će biti otvoren, ali ne sada, prenosi Gazeta Blic.

Što se tiče Ohridskog sporazuma, Maliqi je naveo da je on gori od onog koji su sklopili Isa Mustafa i Hashim Thaçi.

“Most će sigurno biti otvoren, ali ne sada. Kada je Kurti bio u opoziciji, rekao je da će lako riješiti situaciju sa Srbima jer će ići da razgovara sa njima, ali nije to uradio. O presretanju razgovora Mimoze Kusari-Lile, ona koordiniše kao i ostali sa Radoičićem i Srpskom listom, jer Srpska lista po Ustavu treba da bude dio Vlade. Problem nije u tome, nego u dvoličnosti naših političara, kada su u opoziciji kažu jedno, a kada dođu na vlast govore nešto drugo. Što se tiče mosta, uz ranije postignute dogovore, on bi trebalo da bude otvoren, ali sada je to veoma dugotrajan proces uslovljavanja jer strane nisu zadovoljne konačnim dogovorom za punu normalizaciju. Ovaj sporazum je još gori od onog koji su sklopili Isa Mustafa i Hashim Thaçi", rekao je Maliqi.

Naglasio je da je veliko nepovjerenje međunarodne zajednice prema Kurtiju.

“On će u jednom trenutku definitivno podneti Nacrt statuta Zajednice Ustavnom sudu jer su garancije Zapada da neće biti stvoren drugi nivo vlasti. Nisam stručnjak i nisam video dogovor, ali vjerujem da je Zapad, koji nam je dao nezavisnost, zainteresovan da se ovaj proces zaokruži, ali ne pod uslovom da se Srbi sa sjevera pobune i da se stvari sa Srbijom pogoršaju, jer je ona više u 'igri' nego mi. Sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je između Zapada i Istoka“, rekao je Maliqi.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic