PDK bez crvenih linija

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi rekao je da je u junu prošle godine tražio od premijera Albina Kurtija da ode na sjever, ali da taj zahtjev nije prihvaćen.

"Prije Kurtija sam dva puta išao na sjever, 2. juna rekli smo Kurtiju - 'nemoj da se kriješ iza gradonačelnika opština, idemo na sjever, ti prvi, ja drugi', međutim on je otišao sa 200 policajaca, ja bez policajaca“, rekao je Krasniqi.

Govoreći o izradi liste kandidata za poslanike na izborima 9. februara, predsjednik PDK rekao je da nije "diktator" te da pripremu lista vrši rukovodstvo stranke sa prijedlozima koji dolaze od drugih ljudi.

Krasniqi navodi da je nacrt statuta sadašnje Zajednice srpskih opština van Ustava Kosova te da je potrebno ponuditi novu alternativu za Asocijaciju.

"Znam da je to nedovoljno, ali sam 99 odsto ubjeđen da je to veoma dostižno. O tom pitanju se razgovaralo, poznajem Lajčaka, možda ga nisam sreo koliko puta su se sretali Bisljimi i Kurti. Mi ćemo ponuditi našu alternativu i Zajednici“, rekao je Krasniqi.

Navodi da je proces dijaloga Kosova i Srbije tokom ove vlade imao mnogo problema zbog razdvajanja tema.

"Problemi koje je ova vlada unjela u dijalog je isključenje koje se nije bavilo nekom temom, za ovaj izgubljeni voz treba okriviti ovu vladu", rekao je Krasniqi.

Prema Krasniqiju, sporazum i proces dijaloga sa Srbijom, sa Bedrijem Hamzom kao premijerom, imaće novi pristup.

"Novi pristup dijalogu sa razumjevanjem, objašnjenjem, uvjerenjem da smo uvjereni da želimo da radimo posao", rekao je Krasniqi i dodao da će sve biti urađeno u saradnji sa međunarodnom zajednicom jer, kako kaže, "SAD i EU priznaju Kosovo“.

Krasniqi je dodao da postoji apetit međunarodne zajednice da se okonča dijalog.

Kritikovao je Kurtija i zbog narušavanja odnosa sa Albanijom.

"Nikada nismo imali lošije institucionalne odnose između naše dvije zemlje. Kurti nema saradnju, nema pomoći, nema koordinacije, premijeri su zaglavljeni jedni sa drugima", rekao je Krasniqi.

Navodi da je premijer Aljbin Kurti tokom dva mjeseca obmanjivao građane o otvaranju mosta preko reke Ibar.

"Kurti je cijelo ljeto govorio da je on otvorio most, nije on otvorio most, mi idemo na Gazivode“, rekao je Krasniqi.

Dodaje da je bilo više od dva mjeseca propagande o otvaranju mosta na Ibru. Povodom tih optužbi, Krasniqi je Kurtija nazvao prevarantom.

Krasniqi je uvjeren da će Hamza biti premijer.

"Moje potpuno i apsolutno uvjerenje je da je sljedeći premijer Bedri Hamza, PDK je u trci za prvo mjesto“, rekao je Krasniqi i dodao da PDK nema crvene linije ni za koga.