Nema alternative

Profesor političke historije iz Prištine Blerim Canaj izjavio je za Kosovo Online da zbog predstojećih izbora na Kosovu i predsjedničkih u SAD prije februara sljedeće godine ne treba očekivati nastavak dijaloga i da takav scenario podjednako odgovora i premijeru Aljbinu Kurtiju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Komentarišući izjavu glavnog evropskog pregovarača Miroslava Lajčaka da put ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova nema alternativu, Canaj kaže da to nije sporno, ali da niko ne zna kada će do toga i doći.

"Svi znamo da nema alternative, ali koliko će to da traje? Za sada ne vjerujem da može biti pomaka pošto su izbori na Kosovu i sada traje politčka borba. S druge strane, Lajčak je na kraju svoje karijere kada je riječ o dijalogu i naravno da mora da nešto kaže ili napravi, ipak za taj posao prima planu. Ne mislim ni da je Vučić spreman da nešto uradi. Stalno govorim da ni Vučiću ni Kurtiju nije u interesu da dođe do pomaka jer obojici treba ovakva situacija zbog svojih političkih karijera“, kaže Canaj.

Pomake očekuje tek poslije izbora na Kosovu.

"Poslije izbora na Kosovu možda i bude nečega. Ali da vidimo prvo kako će proći izbori. Ovaj proces mora da se u jednom trenutku završi zato što već previše dugo traje, ali za sada, do februara ne očekujem ništa“, ističe Canaj.

Kaže da na odlaganje procesa dijaloga utiču i izbori za predsjednika SAD.

"Oni moraju da se umješaju jer bez njih ne vjerujem da će biti pomaka“, ocijenjuje Canaj.

Na pitanje da li će to podrazumjevati nove pritiske na Srbiju da prizna Kosovo ovaj profesor kaže da je i to teško procijeniti.

"To ne znam, to je teško reći. Pritisaka za priznanje će biti stalno. E sada, hoće li Srbija da prizna Kosovo ili ne, ili kako će da ga prizna, to ne mogu da kažem“, zaključio je Canaj.