Komandant KBS-a

Komandant Kosovskih bezbjednosnih snaga general-potpukovnik Bashkim Jashari rekao je da globalna bezbjednost "nikada nije bila više izazvana" i da KBS dobijaju podršku na putu ka Natou, prenosi Dukađini.

Jashari je govorio na godišnjoj međunarodnoj konferenciji "KBS i partneri 2024“, naglasivši da visoko cijeni pomoć međunarodnih partnera u izgradnji vojnih kapaciteta Kosova.

On je naglasio da je došlo vrijeme da vojnici KBS-a pređu na novi nivo napredovanja.

"KBS nastavljaju svoj put ka izgradnji novih kapaciteta, investiranju u ljudske resurse i razvoju interoperabilnih snaga sa svojim saveznicima. Vaša podrška do ove faze je bila od suštinskog značaja i zajedno smo postali priča o uspjehu. Stalno koordiniramo sa našim partnerima kako bismo unapredili naše velike projekte. Mi treniramo, radimo samo sa zemljama Natoa", rekao je Jashari.

Dodao je da su u toku pripreme tranzicije KBS-a.

"Kako se pripremamo da uđemo u završnu fazu sveobuhvatnog plana tranzicije, ulazimo u složenu fazu razvoja novih i održavanja postojećih kapaciteta. Započeli smo dugoročno planiranje razvoja. Zajedno ćemo završiti ovu fazu jer globalna bezbjednost nikada nije bila izazovnija nego sada“, istakao je Jashari.

Dodao je da je podrška prijatelja neophodna za razvoj snaga, koji se pretvorio u uspješnu priču.

"Ja kao komandant stalno sam koordinirao sa našim partnerima kako bismo unapredili naše velike projekte jer je to od suštinskog značaja za naš put napred. Više puta sam isticao da moramo da treniramo, radimo na kondiciji, sastajemo se samo sa zemljama Natoa i to je pokazatelj naše ozbiljnosti u pogledu strateškog fokusa na članstvo u najvažnijoj savezničkoj alijansi na svijetu“, rekao je Jashari.

Zamjenik ministra odbrane Shemsi Syla kazao je da Kosovo nikad nije bilo samo tokom puta tranzicije.

"Tokom ovog komplikovanog puta nikada nismo bili sami, naši međunarodni partneri su odigrali suštinsku ulogu u oblikovanju, modernizaciji i jačanju naših kapaciteta, na čemu se zahvaljujemo ne samo na materijalnoj pomoći, već i na posvećenosti iskazanoj stabilnosti u regionu. KBS ostaju jake i spremne da ispune svoju misiju kao garant međunarodnog mira“, rekao je Syla.

U međuvremenu, Christian Narat, general kancelarije za vezu i savjetovanje Natoa na Kosovu, rekao je da Nato ostaje u potpunosti posvećen igranju svoje uloge u podršci bezbjednosti i stabilnosti na Kosovu, u cijelom regionu, posebno u pozadini tenzija kojih smo svi svijesni.

"Naš rad pomaže civilnoj strukturi koja nadgleda KBS u razvoju neophodnih politika“, rekao je on.

Ambasadori su takođe ponovili podršku KBS-u u svim oblastima. Jedan od njih je Antonelo De Riu, ambasador Italije na Kosovu.

"Naša posvećenost Kosovu ostaje jaka i danas s obzirom na to da italijanske trupe predstavljaju najveći kontingent na Kosovu sa preko 1.600 vojnika u misiji Kfora sa stručnjacima koji će ponuditi najbolje prakse koje pomažu da se prošire kapaciteti Kosova“, kazao je De Riu.

Ambasador Turske na Kosovu Sabri Tunch Angili rekao je da Turska smatra da je održavanje bezbjednosti na Kosovu ključno za održavanje stabilnosti u regionu.

"Nato kroz Kfor i kroz bilateralnu saradnju značajno doprinosi veoma bezbjednom okruženju i Turska sa zadovoljstvom nudi podršku preko komandanta Kfora“, rekao je turski ambasador.

Johnathan Hargrivs, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu, rekao je da je njegova zemlja veoma srećna i zadovoljna napretkom KBS-a i želi da osigura da KBS budu profesionalne, inkluzivne i odgovorne.

Izvor: Kosovo online/Dukađini