Specijalni izaslanik Njemačke

Specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin istakao je da je ta zemlja među glavnim partnerima Kosova. On je na Drugom njemačko-kosovskom ekonomskom forumu istakao da mnogi investitori ulažu u Srbiji, te da želi da se isto tako ulaže i na Kosovu, prenosi Ekonomija onlajn.

Sarrazin je naveo da Njemačka vjeruje u budućnost i potencijal koji Kosovo ima. Kako je istakao, sve zemlje Zapadnog Balkana treba da budu zajedno na tržištu EU.

Prema njegovim riječima, mnogi investitori ulažu u Srbiji, pa bi i Kosovo trebalo da stvori preduslove za tako nešto, pozivajući da se radi na zajedničkom regionalnom tržištu koje omogućava razvoj.

„Uvjeren sam da Kosovo ima potencijal za inovacije i razvoj. Ekonomski i politički, Njemačka je među glavnim partnerima na Kosovu, jer vjerujemo u budućnost. Njemačka je takođe organizovana i u regionu, u šest zemalja Balkana, želimo da zajedno odu na tržište EU. Ako pogledamo širenje Evropske unije, vidimo da je ono bilo uspješno od 2014. do 2017. godine. Mnogi investitori ulažu u Srbiji, tako da želimo da investitori dođu i na Kosovo i stvore zajedničko regionalno tržište", rekao je on.

Sarrazin je naglasio da još uvijek nema novih vijesti o učešću Kosova u Berlinskom procesu.

Kako je naveo, iako će sastanak u Berlinskom procesu biti održan za dvije nedjelje, Kosovo se još uvijek ne izjašnjava o učešću.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online