Držao nekoliko sastanaka u hodniku zgrade UN

Poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti izjavio je za Gazetu Blic da su putovanja premijera Albina Kurtija "besmislena i beskorisna" i u tom smislu ukazao na neuspjele sastanke u Americi i, uvjeren je, osjećanja frustracije koje su oni proizveli.

"Premijer je umoran je od beskorisnih putovanja. Frustriran je posjetom Americi bez uspjeha, ali umjesto da sačeka bar u američkom State departmentu, održao je nekoliko sastanaka u hodnicima zgrade UN. Požalio se da mu nisu dali riječ, jer je pripremio govor, ali još gore, nije dobio ni počasnu fotelju u sali u kojoj se održavaju sjednice Generalne skupštine UN", kazao je Haliti.

Dodao je ironično da je možda albanski premijer Edi Rama trebalo da popravi Kurtijev govor. Vjeruje, kaže, da bi posle tog govora Albanija čekala još nekoliko godina dok im se ne pruži prilika da izaberu drugog premijera za početak pregovora o pristupanju EU.

"Na bezbjednosnoj konferenciji u Varšavi će sigurno pokazati da se sprema za rat koji će istovremeno objaviti Srbiji i Rusiji i želim da, ako mu daju riječ, dobije mahnit aplauz, da time učini ljubomornim čak i generalnog sekretara Natoa, koji je upravo stupio na dužnost", dodao je Haliti u ironičnom tonu.

Haliti je istakao značaj uloge opozicije u demokratiji i napomenuo je da opozicija ima mogućnost i odgovornost da kontroliše i kritikuje vladu, dodajući da je, na sreću, djelovala mudro i bez nasilnih pokušaja da preuzme vlast.

"U demokratiji opozicija vlada vlašću, jer ima sve mogućnosti da kontroliše i kritikuje vlast zbog njenih postupaka i nečinjenja. Na sreću, opozicija je postupila mudro", rekao je Haliti.

Kako kaže, opozicija je molila Kurtija za vanredne izbore, ali ih je on prevario.

"Molili smo Kurtija za vanredne izbore, ali nas je prevario; sad se nerviraju što ih kritikujemo. Čudno im je što ih ne vređamo, ne bacamo suzavac u parlament, ne bacamo kamenje na policajce, a premijera ne nazivamo kukavicom", dodao je.

Izrazio je zabrinutost zbog zloupotreba i lošeg upravljanja od strane vlade ističući da se zanemaruje neophodna pomoć građanima.

Naglašava da uprkos tvrdnjama dostignuća u sektorima kao što je obrazovanje i zdravlje, realnost je drugačija, sa mnogo neriješenih problema koji pogađaju građane Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic