Kosovo nastavlja da primjenjuje dvostruke standarde u trgovinskim odnosima sa Srbijom. Dok Vlada Kosova proglašava zabranu uvoza srpskih proizvoda i orijentaciju tržišta ka albanskim i evropskim, javne institucije i dalje kupuju proizvode iz ove zemlje, piše Demokracia.com.

Snabdjevanje lijekovima i medicinskim proizvodima iz Srbije ostaje kontroverzna praksa, posebno za zemlju kao što je Kosovo, koja ima gorku istoriju sa Srbijom i koja se i dalje suočava sa destabilizujućim tendencijama sa njene strane. Iako se Vlada Kosova opire pritiscima Evropske unije, a posebno njemačke ambasade da ukine restriktivne mjere protiv srpskog uvoza, podaci pokazuju da dio snabdjevanja i dalje dolazi iz Srbije. Ovo je dovelo do značajnog smanjenja uvoza iz Srbije posljednjih meseci, ali se neki proizvodi i dalje prodaju na kosovskom tržištu.

Demokracia.com je otkrila da se klinike Univerzitetskog kliničkog centra Kosova (UKCK/QKUK) snabdjevaju rastvorom za infuziju NaCl, koji se proizvodi u Srbiji. Ovaj proizvod se koristi, između ostalog, na Klinici za dječju hirurgiju, a uredništvo ima fotografije koje dokumentiraju upotrebu ovog lijeka u ovoj klinici.

Ovakva ponuda medicinskih proizvoda iz Srbije posebno je zabrinjavajuća, s obzirom na krhku političku situaciju i činjenicu da se mnogi građani osjećaju nesigurno u vezi sa porijeklom i kvalitetom ovih proizvoda. Zabrinutost postaje još veća kada se ovi proizvodi, kao što su rastvori NaCl, koriste kod maloljetnih pacijenata. Rastvor NaCl je bitan proizvod u medicini i koristi se u mnogim kliničkim situacijama kako bi se osigurala dobrobit pacijenata. Ovaj rastvor ima koncentraciju od 0,9% NaCl, što odgovara nivou soli u ljudskom tijelu, što ga čini pogodnim za medicinsku upotrebu.

Sa stručnog i medicinskog aspekta, nabavka lijekova i farmaceutskih proizvoda mora proći kroz rigorozne kontrole kvaliteta kako bi se osiguralo da ispunjavaju standarde Europske unije. Međutim, nabavka proizvoda proizvedenih u Srbiji izaziva ozbiljne sumnje u usaglašenost ovih proizvoda sa ovim standardima. U tom kontekstu, neprihvatljivo je da Vlada Kosova ne samo da nije zaustavila ove isporuke, već nastavlja da potpisuje ugovore za medicinske proizvode sa Srbijom.



Drugi zabrinjavajući aspekt je nedostatak zdravstvenog osiguranja građana, posebno djece, koja su direktni korisnici ovih proizvoda. Ova činjenica čini situaciju još alarmantnijom, povećavajući osjećaj nesigurnosti kod roditelja i njihovih porodica, piše Demokracia.com.

Imajući u vidu značaj javnog zdravlja, a posebno zdravlja djece, neophodno je da Vlada hitno djeluje na zaustavljanje snabdjevanja medicinskim proizvodima iz Srbije i orijentiše se na pouzdane partnere i u skladu sa međunarodnim standardima. Zaustavljanje uvoza ovih proizvoda ne samo da bi poboljšalo zdravstvenu sigurnost, već bi i ojačalo povjerenje javnosti u zdravstveni sistem zemlje.

Uvoz ovih proizvoda obavljaju albanske kompanije koje imaju javne ugovore sa Kliničkim centrom Kosova, Ministarstvom zdravlja ili Službom Kliničkog centra.

Jednako skandalozni slučajevi koji razotkrivaju populizam Kurtijeve vlade su i veze između ugovora centralnih institucija direktno sa kompanijama iz Srbije.

Izvor: Demokracia.com/info-ks.net