Neodgovornost

Poslanik Demokratske partije Kosova Hisen Berisha kaže da je neisplaćivanje plata u javnom sektoru neodgovornost Ministarstva finansija dodajući da je to, kao i nedostatak snabdevanja hranom za KBS, pokazatelj široko rasprostranjenog neuspjeha u planiranju i sprovođenju javnih politika, prenosi Blic Gazeta.

"Dokle seže neodgovornost antinarodne i antidržavne vlasti? Imamo i ranije procjene da će zbog ove vlasti bankrotirati država u političkom, razvojnom, ekonomskom i socijalnom smislu, a sada pokazuju i nivo neprihvatljive neodgovornosti u vrijeme kontinuirane ekonomske i socijalne krize, da ne pušta plate javnom sektoru", kazao je Berisha.

Prema njegovim riječima, neisplaćivanje plata predstavlja ozbiljno kršenje prava zaposlenih u javnom sektoru.

"Ovi zaposleni su glavni stub funkcionisanja institucija i pružanja javnih usluga, a nedobijanje plata na vrijeme predstavlja ozbiljno kršenje njihovih prava i jasan pokazatelj lošeg upravljanja javnim finansijama", ocjenjuje Berisha.

Smatra i da je kraj snabdjevanja Kosovskih bezbjednosnih snaga alarmantan.

"Istovremeno je alarmantno da se danas završava snabdjevanje Kosovskih bezbjednosnih snaga hranom, zbog isteka ugovora sa prethodnim operaterom, dok novi operater nije spreman da ovu uslugu ponudi još mjesec dana. Ovo je katastrofalan neuspjeh za vladu i strukture odgovorne za odbranu i bezbjednost zemlje. Naše snage bezbjednosti, koje su na određenom zadatku, ne mogu ostati bez snabdjevanja hranom, jer to direktno utiče na njihov moral, efikasnost i operativnu pripremljenost", ističe Berisha.

Navodi da Vlada mora da preuzme odgovornost za tu situaciju i obezbjedi brzo rješenje i da ubuduće izbjegava takve propuste koji direktno utiču na živote građana i bezbjednost Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic