Zakonski rok

Zbog isteka mandata vršioca dužnosti generalnog direktora Trezora, izvršenje plata u javnom sektoru još nije obavljeno, uprkos tome što je juče istekao zakonski rok.

Reporteri.net saznaju da je Ministarstvo finansija u utorak imenovalo Xhevata Zejnullahua na mjesto v.d. direktora Trezora.

Shodno tome, kako saznaje Reporteri.net, danas se očekuje izvršenje plata.

Međutim, prema Zakonu o platama, juče je bio posljednji dan za izvršenje plata za radnike u javnom sektoru.

Prema ovom zakonu, član 7. stav 4. navodi da se plata isplaćuje za svaki mjesec, a najkasnije posljednjeg radnog dana u mjesecu.

Ali čak i Zakon o državnim funkcionerima, član 35. kaže da vršilac dužnosti ne može obavljati dužnost duže od godinu dana.

„Državni funkcioner ne može biti imenovan za vršioca dužnosti duže od šest (6) mjeseci. Kada se radno mjesto ne može popuniti u roku od šest (6) mjeseci, ovaj rok se može produžiti za još najviše šest (6) mjeseci“, navodi se u stavu 3 ovog zakona.

„Upražnjeno radno mjesto ne može biti zamijenjeno vršiocem dužnosti duže od roka iz stava 3 ovog člana“, navodi se u stavu 4 člana 35.

Neizvršavanje plata izazvalo je brojne reakcije opozicije, koja je vlast okarakterizirala kao neodgovornu i nebrigu za hiljade radnika u ovom sektoru.

Za PDK, LDK i AAK, neisplaćivanje zarada na vrijeme je povredilo dostojanstvo mnogih porodica koje jedva izdržavaju mjesec dana.

Izvor: Reporteri.net/info-ks.net