Nezadovoljstvo

Poslanici Eman Rrahmani i Visar Korenica danas su na konferenciji za medije formalno istupili iz Pokreta Samoopredjeljenja, a kao razloge za napuštanje tog političkog subjekta, Rrahmani je naveo nepotizam, stanje u privredi, obrazovanju i zdravstvu i inicijative koje utiču na porodicu, prenosi Gazeta express.

"Nacrt građanskog zakonika koji nekim odredbama narušava tradicionalnu porodicu, nacrt zakona o reproduktivnom zdravlju koji legalizuje oplodnju bez poznatog identiteta koji vodi u incest i da ne govorimo o narušavanju porodice. Omogućavanje promjene pola prema osjećanju u Nacrtu zakona o građanskom statusu, čak i za djecu, kao i mnoge aktivnosti u Ministarstvu kulture i Ministarstvu prosvete, obavezale su nas da se ujedinimo i razmišljamo i djelujemo o političkom angažmanu za porodicu", kazao je Rrahmani.

Kako je dodao, razlog je i nastavak odlaska mladih ljudi, porodica, profesionalnih radnika i drugih društvenih kategorija koji su, kako ističe, postali veliki teret koji opterećuje Kosovo.

"Nepovećanje plata u javnom sektoru, niska minimalna zarada, nastavak nepotizma i mnoge druge pojave u ovom periodu su razlozi. Kontinuirano nerazvijanje napretka u privredi, obrazovanju i zdravstvu glavni su problemi koji su i dalje otežavali život građana. Više od tri godine uspjeli smo da zaustavimo mnoge inicijative koje utiču na tradicionalnu porodicu u našoj zemlji. Zbog toga želim da se zahvalim svakom poslaniku na iskazanoj nepokolebljivosti i očuvanju porodice. Uprkos pokušaju vlade da stvori narativ da su ovi zakoni uslovi za evropske integracije, oni nikada nisu bili uslovi ni za jednu zemlju, a neće biti ni za Kosovo", naveo je.

Ističe da su ti zakoni bili neprihvatljivi za skoro sve zemlje regiona, ali i za veliki dio evropskih država koje i danas donose zakone za zaštitu porodice i djece.

"Gledajući ovu situaciju od danas, ja i poslanik Visar Korenica nećemo biti dio Samoopredjeljenja pošto je datum izbora već određen i mandat poslanika je u Skupštini prestao", rekao je.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express