Situacija mirna, ali krhka

Komandant Kfora general-major Özkan Ulutaş poručio je danas da je situacija na Kosovu mirna, ali krhka ističući da su pripadnici Misije dobro pozicionirani i imaju resurse da odgovore na bilo koji bezbjednosni scenario.

"Generalno, situacija na terenu je mirna, ali je i dalje krhka. Kfor prati situaciju. On je oprezan i dobro pozicioniran da odgovori na svaki dalji razvoj događaja, u skladu sa dugogodišnjim mandatom UN da doprinese mirnom i bezbjednom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu i slobodi kretanja, u bilo koje vrijeme i nepristrasno", poručio je Ulutaş za Kohu.

Naglasio je da su pripadnici Kfora spremni da odgovore na bilo koji bezbjednosni scenario.

"Mi smo u dobroj poziciji da odgovorimo na bilo koji bezbjednosni scenario i nastavljamo da efikasno sprovodimo svoj mandat UN. Stalno pratimo sva relevantna dešavanja koja mogu uticati na bezbjednost širom Kosova i regiona. Kfor ima dobre resurse i dobro je pozicioniran da spriječi eskalaciju i odgovori na bilo koji bezbjednosni scenario, u skladu sa našim mandatom UN", istakao je on.

Na pitanja zašto se Kfor protivi otvaranju mosta na Ibru, komadant Kfora kaže da odluka mora biti doneta u okviru dijaloga i da su pripadnici misije prisutni na mostu kako bi osigurali bezbjednost za sve zajednice.

Kfor je nedavno, dodaje, izveo obuku na mostu na Ibru u cilju provjere spremnosti trupa.

"Što se tiče mogućeg otvaranja mosta na rijeci Ibar u Mitrovici za vozila, naš stav je bio transparentan i dosljedan sve vrijeme. Svaka odluka u ovom pravcu mora biti doneta kroz dijalog i uz blagovremenu i efektivnu koordinaciju sa međunarodnom zajednicom. U međuvremenu, Kfor će zadržati svoje stalno prisustvo na mostu i nastaviće da sprovodi redovne patrole u okolnim područjima. Nedavno su pripadnici Kfora na mostu izveli neke aktivnosti obuke. To je bio dio naših redovnih aktivnosti koje su osmišljene da testiraju dugoročne operativne procedure i održavaju najviši standard spremnosti naših trupa. Kfor nastavlja da prati situaciju. U dobroj smo poziciji da odgovorimo na bilo koji bezbjednosni scenario i nastavimo da efikasno sprovodimo svoj mandat UN", naveo je Ulutaş.

Govoreći o odnosu sa Srbijom, Ulutaş kaže da je Kfor tokom godina razvio dobru saradnju sa Vojskom Srbije, o čemu, ukazuje, svjedoče zapažanja Misije na prošlim vježbama i redovni kontakti sa srpskim kolegama.

Kfor, ističe, ostaje u bliskom kontaktu sa načelnikom odbrane Srbije, kao i sa bezbjednosnim institucijama i organizacijama na Kosovu.

"Redovne i transparentne komunikacije i interakcije pomažu u povećanju međusobne svijesti o situaciji, izbjegavanju nesporazuma i doprinose regionalnoj stabilnosti. Mi stalno pratimo sva relevantna dešavanja koja mogu uticati na bezbjednost širom Kosova i regiona. Kfor ima dobre resurse i pozicioniran je da spriječi eskalaciju i odgovori na bilo koji bezbjednosni scenario, u skladu sa našim mandatom UN", ponavlja Ulutaş.

Kada je riječ o terorističkom napadu koji se prošle godine desio u Banjskoj, Ulutaş je rekao da se očekuje da počinioci odgovaraju.

Podsjeća da je nakon incidenta Kfor rasporedio dodatnih 1.000 vojnika na sjeveru i utrostručio broj patrola duž granice.

"To su bili oprezni koraci kako bi se osiguralo da Kfor ima snage, sposobnosti i fleksibilnost da nastavi da efikasno ispunjava svoj mandat UN. Ovo je ujedno bilo i najveće pojačanje našeg kontingenta na Kosovu u posljednjoj deceniji, a to pokazuje da je Nato spreman da održi mir", ukazao je.

Izvor: Kosovo online/Koha ditore