Prema planu

Na Kosovu je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa, a zdravstvenim ustanovama dostupno je 85.000 vakcina, prenosi RTK live.

Većina opština je već objavila na svojim zvaničnim sajtovima rasporede centara porodične medicine i ambulanti u kojima građani mogu da dobiju vakcine.

Faik Hoti iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova rekao je za Radio Kosovo da su sve opštine Kosova već snabdjevene vakcinama i da je vakcinacija počela prema planu za starosnu grupu sa zdravstvenim indikacijama, a danas, na dan starijih građana u Institutu za javno zdravlje, simbolično će biti dodjeljene neke vakcine.

"U glavnim centrima porodične medicine na nivou Kosova počela je sezona vakcinacije rizičnih kategorija vakcinom protiv sezonskog gripa i očekuje se da se ovaj proces nastavi bez problema. Danas, simbolično na Dan starijih, u Nacionalnom institutu za javno zdravlje Kosova biće uručen veći broj vakcina starijima. Očekujemo uspješnu kampanju vakcinacije kako bismo vakcinisali kategoriju rizičnih grupa: starije osobe, starije od 65 godina, hronične bolesnike, trudnice, zdravstvene radnike i decu do pet godina starosti da ne bi ugrozili imunitet”, rekao je Hoti za Radio Kosovo.

U međuvremenu, zvaničnici Ministarstva zdravlja su za Radio Kosovo rekli da je za 2024-2025. godinu Ministarstvo zdravlja obezbjedilo 85.000 vakcina kupljenih u saradnji sa Unicefom.

Prema riječima ljekara specijalista, vakcinacija je najjednostavniji i najefikasniji način kontrole i prevencije sezonskog gripa i drugih teških zaraznih bolesti.

Izvor: Kosovo Online/RTKlive