Kosovo u izolaciji!

Poslanik Demokratske partije Kosova Ardian Kastrati kritikovao je premijera Albina Kurtija jer nije održao nijedan sastanak sa visokim američkim zvaničnicima tokom boravka u Njujorku, navodeći da Kurti za četiri godine nije ni kročio u Bijelu kuću i da takvo iskustvo nije imao nijedan drugi lider sa Kosova, prenosi Gazeta blic.

Kastrati je naglasio da je svaki premijer i ministar spoljnih poslova Kosova u prošlosti imao sastanke sa visokim američkim zvaničnicima, dok je Kurti izabrao da se sastaje samo sa drugim liderima, poput premijera Lihtenštajna.

Ocjenio je Kurtijevu posjetu Americi debaklom u spoljnoj politici.

"Premijer Kurti nije kročio u Bijelu kuću četiri godine. Odlazak na sjednice UN-a i nesastajanje ni sa jednim visokim američkim zvaničnikom - to se desilo samo Kurtiju. Svaki premijer i ministar spoljnih poslova Kosova u prošlosti, tokom sjednica UN, imao je i sastanke sa visokim američkim zvaničnicima i ne samo to. Odlazak u UN na sastanak sa premijerom Lihtenštajna je spoljnopolitički debakl. To pokazuje da je Kurti nepoželjan od strane jakih saveznika Kosova. Nažalost, posljedice ove međunarodne izolacije trpi Kosovo, a ne Kurti", rekao je Kastrati.

Izrazio je zabrinutost da međunarodna izolacija koju je izazvao Kurti ima ozbiljne posljedice po Kosovo, ističući da građani plaćaju "politički turizam" premijera u SAD, gdje on održava sastanke sa albanskim zajednicama za predizborne kampanje rekavši da će se oni koji sada podržavaju Kurtija stideti njegovog imena kada shvate posljedice njegove politike.

"Sastaje se sa našim zajednicama za predizbornu kampanju Samoopredjeljenja. Međunarodna izolacija koju je Kurti izazvao Kosovu, zbog svog neprijateljstva sa cijelim svijetom, Kosovo će još dugo koštati u mnogim pravcima. Kada oni koji danas slijepo podržavaju Kurtija shvate ove posljedice, stideće se njegovog imena, ali će tada biti kasno za njih, za nas i za cijelo Kosovo“, rekao je Kastrati.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic