Energetska kriza!?

Kosovo bi moglo i tokom predstojeće zimske sezone da ima poteškoća u snabdjevanju strujom, koje bi trebalo da budu manje nego prethodnih godina zbog pada cijene na berzi, a stručnjaci iz te oblasti kažu da na to utiču i ulaganja u energetsku efikasnost, prenosi Dukađini.

Zastarele, ali aktivne termoelektrane Kosovske energetske korporacije (KEK), čak i da su radile savršeno i bez smetnji, tokom hladnih dana ne bi mogle da dostignu potrebnu količinu struje. Potrošnja tokom vrhunca, koji je obično tokom zime, ide između 1.280 i 1.300 megavat-sati.

Međutim, Kosovo sa svojim maksimalnim kapacitetom može da proizvede do oko 750 do 800 megavat-sati.

Kosovo se, kao i mnoge druge zemlje, krajem 2021. i početkom 2022. suočilo sa energetskom krizom i stalnim nestancima struje, iako je trošilo milione eura na uvoz.

A budući da zimska sezona nije daleko, postavlja se pitanje da li se slična situacija može ponoviti.

Regulatorna kancelarija za energetiku i Ministarstvo ekonomije nisu odgovorili na pitanje RTV Dukađini da li su sačinili plan upravljanja energijom za zimsku sezonu i da li su postigli bilo kakav dogovor o njenom uvozu.

Međutim, oni koji prate rad obe institucije kažu da će Kosovo ponovo imati problem sa snabdjevanjem energijom.

"Očekujem da će biti poteškoća i ove godine, posebno u prva dva mjeseca 2025, jer je u januaru i februaru najveća potrošnja", rekao je Dardan Abazi iz Instituta za razvojnu politiku (INDEP).

Abazi kaže da ostatak potražnje za energijom pokriva samo uvoz, a cijene se razlikuju u zavisnosti od perioda.

"Obično, kada nam je uvoz najpotrebniji, cijene su relativno visoke, iako to više nisu cijene iz energetske krize. Vidjeli smo da je 2022. godine bila veoma visoka prosječna uvozna cijena, dok je odmah 2023. godine zabilježen pad od 50 odsto u uvoznoj cijeni na tržištu", dodao je Abazi.

Univerzitetski profesor Vezir Rexhepi kaže da su kosovske investicije u oblast energetske efikasnosti i cijene uvoza na berzi u ovom trenutku pale i ako ostanu takve, Kosovu će ove godine biti lakše.

"Mnogo je faktora koji određuju da li će biti teške zime, a čak i da li će biti smanjenja cijena. Kosovo zavisi od približno 80 odsto termoelektrana, odnosno od fosilne energije, dok se računa da 20 odsto dolazi iz obnovljive energije. Tako da na osnovu cijena na berzi i klimatskih uslova, mislim da će zima biti lakša", dodao je Rexhepi.

Očekuje se da će cijena megavata energije prema mađarskoj berzi 1. oktobra biti 79 eura, a imala je periode u kojima je dostizala i više od 400 eura, podseća Dukađini.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini