Savjetnik Bislimija

Predstavnici Vlade Kosova smatraju da je nepravedno što do sada nije uzet u razmatranje zahtjev Kosova za članstvo u EU, dok šefica Komisije za evropske integracije u Skupštini Kosova Rezarta Krasniqi ukazuje da je taj proces usko povezan sa napretkom u dijalogu između Kosova i Srbije i da Vlada Kosova ništa nije uradila po pitanju eurointegracija, već je prouzrokovala sankcije.

Savjetnik zamjenika premijera Kosova Besnika Bislimija Klisman Kadiu kaže da je nepravedno što se Kosovu ne daje mogućnost da se ocjenjuje na osnovu meritokratije na nivou pripremljenosti i institucionalne spremnosti.

"Smatramo da je nepravedno što se Kosovu ne daje mogućnost da se ocjeni na osnovu meritokratije na nivou pripremljenosti i institucionalne spremnosti. Mišljenje EU i dobijanje upitnika su neophodni koraci koji se moraju preduzeti. Tokom ovog perioda blisko smo sarađivali sa Savjetom EU i nadamo se da će se sadašnje mađarsko predsjedavanje EU odnositi prema našem zahtjevu za prijavu sa ozbiljnošću koju zaslužuje", naglašava Kadiu za RTV 21.

On dodaje da je zahtjev Kosova za dobijanje statusa zemlje kandidata za članstvo u EU rezultat, kako kaže, sveobuhvatnog napretka i snažnog signala volje, spremnosti i odlučnosti da se preduzmu koraci napred u procesu evropskih integracija i daljem put ka EU.

"Naša prijava za članstvo u Evropskoj uniji u decembru prije dvije godine nastala je kao rezultat sveobuhvatnog napretka koji je zemlja prepoznala, što je ubedljivo odraženo u Izvještaju za Kosovo 2022. godine same Evropske unije. Takođe, prijava je bila snažan signal volje, spremnosti i odlučnosti da se učini korak naprijed u procesu evropskih integracija i na putu ka EU. Već osam godina nakon Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Kosovo nastavlja da ostaje jedina zemlja u regionu koja nema status zemlje kandidata, koga su ostale zemlje Zapadnog Balkana odmah dobile, u nekim slučajevima čak i nekoliko nedjelja nakon potpisivanja tog sporazuma", ukazao je on.

Međutim, šefica Komisije za evropske integracije u Skupštini Kosova Rezarta Krasniqi kaže da vlada ništa nije uradila za evropske integracije.

Ona ukazuje da je sticanje statusa zemlje kandidata za članstvo u EU povezano sa dijalogom između Kosova i Srbije.

"Polovinom decembra ove godine navršava se dvije godine od kada je Kosovo podnelo zahtjev za status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Mi već imamo kaznene mjere Evropske unije jer ova vlada nije radila na evropskim integracijama. Što se tiče podrške, iako smo opozicija, mi smo zadovoljni ovom aplikacijom, ali vidimo da smo zaglibili u procesu integracija jer su svi procesi vezani za dijalog Kosovo-Srbija", kaže ona.

Profesor evropskih integracija Dritero Arifi skeptičan je da će tokom predsjedavanja Mađarske biti bilo kakvog pokreta da se Kosovu dodeli status zemlje kandidata za članstvo u EU.

On, međutim, dodaje da čak i ako Kosovo dobije zeleno svijetlo, članstvo u EU je nemoguće u sadašnjim okolnostima zbog nepriznavanja Kosova od strane pet zemalja EU.

"Obe strane igraju poker zatvorenih očiju. Beskorisno je ono što EU govori, ali i Kosovo. Bez priznanja Kosova ne možemo postati članovi po Lisabonskom ugovoru. Čak i ako uslovno kažemo da možemo da dobijemo status zemlje kandidata, mi smo svijesni da tu postoji rupa. Da bismo postali članovi potrebno nam je odobrenje svih 27 zemalja EU, a to je nemoguća misija", pojašnjava Arifi.

Kosovo je podnelo zahtjev za status zemlje kandidata za članstvo u EU 15. decembra 2022. Zahtjev do sada nije razmatrala nijedna država koja je predsjedavala Evropskim savetom.

Izvor: Kosovo online/RTV 21