Jaz se produbljuje

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednica Kosova Vjosa Osmani boravili su prošle sedmice u Njujorku, gdje je održana Generalna skupština UN, a kako prenose mediji, komentarišući odnos kosovskih lidera i njihove aktivnosti u SAD, njih dvoje kao da su zastupali interese različitih stana.

Kosovo budući da nije član UN, ne učestvuje u radu te međunarodne organizacije, ali su Osmani i Kurti održali niz različitih sastanaka u cilju, kako su saopštili iz njihovih kabineta, jačanja međunarodne saradnje i jačanja pozicije Kosova na globalnom planu.

Međutim, kako piše Gazeta express, dvoje zvaničnika sa Kosova nisu viđeni nigde zajedno, pa ni sa tamošnjim predstavnicima albanske zajednice.

"Činilo se da su Vjosa Osmani i Albin Kurti bili tamo kao predstavnici dvije različite zemlje. Pored različitih agendi i nivoa sastanaka koje su imali, razlikovali su se i u aktivnostima sa albanskom dijasporom u SAD", piše portal.

Kurti je sve vrijeme imao blizu sebe ministricu spoljnih poslova Doniku Gërvallu-Schwarz, dok je predsjednicu na sastancima pratio ambasador Kosova u SAD.

Vjosa Osmani je u Njujorku boravila oko 10 dana, dok je Albin Kurti manje. Sa njima su bili Prindon Sadriu, Vjosin suprug, i Rita Augestad Knudsen, premijerova supruga.

Osmani, koja svoju međunarodnu agendu stalno koordinira sa američkim ambasadorom na Kosovu Jefoom Hovenierom, imala je "nedjelju punu aktivnosti u interesu Kosova u Njujorku", kako je navela na Facebooku.

Ona se upoznala sa američkim predsjednikom Josephom Bidenom, ali i sa premijerom Velike Britanije Kirom Starmerom, a učestvovala je sa svjetskim liderima na samitu o Ukrajini.

Dok je Osmani prenela da je u Njujorku imala više od 60 sastanaka i aktivnosti, Kurti je saopštio da je imao nekoliko "važnih sastanaka za odnose sa dragocjenim prijateljima".

Osmani i Kurti su na zasebnim sastancima razgovarali sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Jamesom O'Brienom.

Osmani je na Facebooku navela da je sa O'Brienom razgovarala o preduzimanju koraka u interesu građana Kosova, euroatlantskim integracijama, ali i miru i bezbjednosti u cijelom regionu.

Sutradan je kabinet premijera saopštio da je Kurti, zajedno sa Gërvallom-Schwarz, održao sastanak sa O'Brienom.

"Pet važnih sastanaka za naš odnos sa dragocenim prijateljima i nove prilike trećeg dana našeg boravka u Njujorku. Produktivni razgovori o sadašnjim i budućim dešavanjima sa pomoćnikom državnog sekretara jamesom O'Brienom, zamjenikom pomoćnika sekretara SAD za Zapadni Balkan Aleksandrom Kasanofom i izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem, sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom, premijerom Grenade Dikon Mitchelom i zamjenikom premijera i ministra spoljnih poslova UAE šeikom Abgulah bin Zajed Al Nahjanom", naveo je Kurti na svom Facebook nalogu.

Kurti se sastao u Njujorku sa albanskim udruženjima i organizacijama koje djeluju u SAD, a tokom sastanka Kurti je, kako je saopštio, obavjestio dijasporu o napretku Kosova.

U saopštenju kabineta premijera, sastanku su prisustvovali i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gërvalla-Schwarz, zamjenica ministra spoljnih poslova i dijaspore Liza Gashi i generalni konzul Kosova u Njujorku Blerim Reka.

Sa druge strane, Osmani je u Njujorku učestvovala na prijemu koji je organizovalo Udruženje "Ulkini".

"Veličanstveno veče, kao i odnos Kosova i Amerike! Hvala Udruženju 'Ulkini' i svim ostalim udruženjima na organizaciji", poručila je Osmani.

Na osnovu agendi Osmani i Kurtija u Njujorku, kosovski mediji zaključuju da se produbljuje jaz između dvoje lidera nastao, prije svega, zbog različitog pristupa međunarodnim saveznicima.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express