Slijedi bolja faza

Saradnik Instituta za humanističke nauke iz Beča Ilir Deda izrazio je nadu da će Kosovo do 14. oktobra i jubilarnog samita Berlinskog procesa ispuniti zahtjeve Nemačke i odblokirati Cefta sporazum kako bi region nastavio da se razvija.

Deda kaže da postoje konkretna očekivanja od strane Evropske unije i Njemačke kada je u pitanju Kosovo i da će se poslije samita Berlinskog procesa 14. oktobra znati njihove odluke i što se tiče Plana rasta i što se tiče integracije Zapadnog Balkana na evropsko tržište, kao i da li će Kosovo uopšte biti dio toga ili ne.

“Zato čekamo 14. oktober. Vidjećemo. Ja sam pristalica toga da Kosovo ispuni zahtjeve Njemačke da odblokira Ceftu i ostale odluke koje se očekuju da će biti dio samita 14. oktobra”, kaže on.

Vjeruje da će poslije toga region ući u jednu bolju fazu.

“Ja mislim da poslije toga ulazimo u jednu bolju fazu, i što se dijaloga tiče, tako da hajde da sačekamo. Još se ništa ne zna, ima puno spekulacija, ali ja bih više volao da vjerujem u pozitivan ishod sljedećih nekoliko nedjelja, nego negativan”, kaže Deda.