Bez entuzijazma i sreće na sjeveru

Premijer Albin Kurti je pred studentima u Sjedinjenim Američkim Državama izjavio da su paralelne strukture unutar Kosova izgubile bitku. On je istakao da Kosovo trenutno ima bezbjednost i stabilnost.

"Srbi na Kosovu su oslobođeni tih kriminalnih struktura, ali nema entuzijazma i sreće i to me brine. Želim da budu srećni“, rekao je Kurti na predavanju na Univerzitetu Yale, u Jackson školi za globalne poslove.

"Zvanični Beograd, sa moje tačke gledišta, pati od paradoksalne traume. Izgubili su nešto što nikada nisu imali, jer ako nešto imate pa izgubite, prije ili kasnije možete to da dobijete, ali ako izgubite nešto što nikada niste imali, to je preveliki problem, a mislim da se to desilo”, izjavio je Kurti.

On je rekao da za to EU, SAD, NATO i demokratske države treba da pomognu Srbiji da se emancipuje od prošlosti u ime Miloševića, a sadašnjosti predsjednika Putina.

Kurti je dalje rekao da je Kosovo jedna od zemalja u svijetu koja se pridružila sankcijama Rusiji posle rata u Ukrajini.

On je pomenuo i Srbiju koja još nije uvela sankcije Rusiji, a govorio je i o saradnji Srbije sa Rusijom i Kinom.

"Rat u Ukrajini je rat koji se dogodio poslije 100 godina u Evropi. Ali to ne znači da ako nismo uključeni nismo pogođeni. Posebno smo podložni ruskoj agresiji jer Srbija održava bliske veze sa Rusijom. Veze teško da su historijske ili religiozne“, naveo je Kurti.

Kurti je studentima govorio o Kosovu i, između ostalog, govorio o napretku zemlje u proteklih 25 godina.

"Imamo dve perspektive na Kosovo. Jedna perspektiva je kao autsajder, građanin koji je analizirao i kritikovao vlast, druga perspektiva je iz pozicije nekoga ko je na vlasti. Iz obje perspektive, mogu da kažem da je ovo zemlja koja cijeni slobodu i izgradnju demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava“, rekao je Kurti.

On je, između ostalog, naglasio da očekuje da će sljedeće godine biti napravljen korak ka dobijanju statusa države kandidata za EU ​​integracije.

"Očekujemo sljedeće godine da će Evropska komisija Kosovu dostaviti hiljade pitanja uz status države kandidata. S jedne strane, imali smo liberalizaciju viza bez ovih nepoznanica. Španija je priznala pasoše Kosova, a sa pasošem Kosova odlazi u Madrid. To nije bio slučaj prije 1. januara ove godine. Imamo i SSP, što je ugovorni sporazum koji imamo sa EU. Ali, da bi ušli u EU, tih pet zemalja koje nas ne priznaju moraju da nas priznaju, što prije to bolje. Radimo na multilateralnim forumima, ali i na bilateralnim sastancima. Atmosfera ka priznanju je bolja. Ima malih betonskih stepenica“, rekao je Kurti.