Neuspjelo!?

Izvršenje isplata zarada za javne službenike i socijalne programe za mjesec septembar nije danas uspjelo.

To je sve zbog isteka mandata vršioca dužnosti generalnog direktora Trezora, pri čemu se bez njegovog potpisa ne može vršiti podizanje javnog novca sa državnih računa, piše list GazetaSinjali.

Institucije su čekale mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova, nadležnog za funkcionisanje državne uprave.

Odjeljenje za upravljanje javnim funkcionerima (DMZP/OUJF), koje djeluje u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, dalo je pravno mišljenje na kraju radnog vremena.

Prema pravmom mišljenju, DMZP je Ministarstvu finansija dalo upute kako da od sutra postupi sa izvršenjem plata i zamjenom radnih mjesta koja su funkcionisala sa vršiocima dužnosti.

Praksa Kurtijeve vlade da vodi javnu administraciju sa vršiocima dužnosti dovela je do neuspjeha u procesuiranju plata javnih službenika i socijalnih šema, čime je blokirano funkcionisanje administracije.

Član 35. Zakona o javnim funkcionerima navodi da niko ne može biti imenovan za vršioca dužnosti duže od jedne godine.

„Javni službenik ne može se postaviti za vršioca dužnosti duže od šest (6) mjeseci. Kada se položaj ne može popuniti u roku od šest (6) mjeseci, ovaj rok se može produžiti za još dodatnih šest (6) mjeseci“, navodi se u stavu 3 ovog zakona.

Nadalje, u sljedećem stavu ovog člana naznačeno je da se mora poštovati stav 3.

„Upražnjeno radno mjesto ne može se zamjeniti vršiocem dužnosti duže od roka iz stava 3 ovog člana“, navodi se u stavu 4 člana 35.

Međutim, u stavu 5 se navodi da je nezakonita svaka odluka vršioca dužnosti nakon isteka roka iz stava 3 ovog člana.

„Bilo koja odluka vršioca dužnosti doneta nakon protoka roka iz stava 3 ovog člana je nezakonita”, navodi se u stavu 5.

Izvor: GazetaSinjali/info-ks.net