Delegacija Kosova

“Mi ćemo biti Vlada štednje javnog novca. Pokrenut će se četverogodišnji nacionalni program štednje kroz koji će se smanjiti javni rashodi za luksuz i izbjeći svako finansijsko rasipanje”.

Ovo je neispunjeno obećanje premijera Kosova, Albina Kurtija, dato početkom februara 2020. godine, tokom glasanja Vlade Kurti I, koja je srušena samo 4 mjeseca kasnije, ali se ponovo vratila poslije vanrednih izbora 14. februara 2021, piše Demokracia.com.

Ako bi Kurti održao ovo obećanje, njegov vladin kabinet i druge institucije koje su se pojavile nakon izbora 14. februara 2021. ne bi dozvolile da se javni novac troši bez ikakve kontrole na posjete inostranstvu.

Ove "zvanične" posjete pretvorile su se u izletničke posjete za razgledanje i putovanje po različitim zemljama, jer im nedostaju konkretni rezultati.

"KINESKA" DELEGACIJA KOSOVA U NJUJORKU

Spremni kao i uvijek, i ovoga puta povodom otvaranja 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Evropu su napustili predsjednica Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti, ministrica vanjskih poslova Donika Gërvalla-Schwarz, zajedno sa zvaničnicima vlade i od posljednje sedmice septembra "preselili" su se u Sjedinjene Američke Države.

Premijer Kurti je pored pomoćnog osoblja, čiji je broj nepoznat, sa sobom poveo i suprugu.

Ministarka spoljnih poslova, Donika Gërvalla-Schwarz, je pored pomoćnog osoblja sa sobom povela i zamjenicu Lizu Gashi.

Gërvalla-Schwarz i Gashi iznenađuju sve, jer su u nekim događajima viđeni zajedno, iako je logično da samo tamo gdje ministar ne može da ode, može da pošalje svog zamjenika. Međutim, ovo pravilo ne važi za duo Gërvalla-Schwarz - Gashi.

Ni predsjednica Kosova Vjosa Osmani ovoga puta nije ostavila "svoje" u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Osim članova svog kabineta, koje je povela sa sobom, na Kosovu nije ostavila ni svog supruga Prindona Sadrijua. U SAD je od 19. septembra.

Međutim, uprkos velikom broju delegacije sa Kosova, za sada nisu saopšteni konkretni rezultati.

Izvor: Demokracia.com/info-ks.net