Nerealne i uznemirujuće cifre

Poslanik Demokratske partije Kosova Ferat Shala izjavio je da je uznemirujuće i nerealno da ministar finansija Hekuran Murati iznosi brojke koje se ne poklapaju sa ekonomskim razvojem na Kosovu, dok poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj ističe da su građani za vrijeme vlade premijera Albina Kurtija siromašniji, prenosi Gazeta blic.

"Depoziti domaćinstava su prvi put premašili cifru od četiri milijarde eura", saopštio je ministar finansija Kosova Hekuran Murati. Međutim, poslanici opozicije se ne slažu sa tim.

Poslanik PDK Ferat Shala ističe da povećanje depoziti domaćinstava ne znači razvoj i ulaganje na Kosovu.

„Ono što je nerealno i uznemirujuće je kada ministar iznosi brojke koje se ne poklapaju sa logičnim ekonomskim razvojem zemlje. Ako su porodični depoziti povećani u banci, to ne znači razvoj ili ulaganje, to je realna činjenica, da se depoziti drže u bankarskom sistemu zbog ekonomskih šokova, zbog nedostatka investicija, suženog zakonodavnog i ekonomskog prostora, za kruženje njihovog novca“, kaže on.

Shala ocjenjuje da je vlast osiromašila građane sistemom koji je podmetnula, i da građani odlaze sa Kosova.

„Ovim sistemom koji je vlast podmetnula definitivno je osiromašila građane, jer novac može biti u bankarskom sistemu, ali građani odlaze iz zemlje, mladi odlaze, alati u bankarskom sistemu ne stvaraju radna mjesta, zato imamo na hiljade praznih radnih mjesta, bez radne snage i ove cifre su najrealniji pokazatelj da nemamo ekonomski razvoj, ali imamo pražnjenje Kosova, imamo izuzetno štetne mogućnosti koje donosi vlada zatvaranjem radnih mjesta i teranjem investitora“, rekao je Shala.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj izjavio je da Muratijeva izjava ne pokazuje realno stanje.

„Izjava ministra Hekurana Muratija o povećanju depozita stanovništva za preko četiri milijarde eura je pokušaj da se promoviše ekonomski uspjeh Kurtijeve vlade, ali to ne pokazuje pravo bogaćenje građana“, kaže on.

Prema njegovim riječima, povećanje depozita može biti rezultat straha od ekonomske neizvesnosti.

„Povećanje depozita nije nužno pokazatelj opšteg blagostanja. To može biti posljedica straha od ekonomske neizvesnosti, gdje građani biraju da više štede zbog nedostatka mogućnosti za ulaganja ili povećanja cijena“, ocjenjuje Lekaj.

On dodaje da se uz Kurtijevu vladu građani osjećaju siromašnije.

„Moramo uzeti u obzir i visoku inflaciju koja je podigla troškove života i uticala na građane da budu oprezni sa potrošnjom. Ovo povećanje depozita može ukazivati više na krizu povjerenja u privredu nego na realno bogaćenje. Dakle, ne može se reći da su građani pod Kurtijevom vladom postali bogatiji, naprotiv, mnogi od njih se mogu osjećati siromašnijim zbog niske kupovne moći i nedostatka održivog ekonomskog razvoja“, navodi Lekaj.
 
Izvor: Kosovo Online/Gazetablic