Ćorsokak!

Vladajuća stranka na Kosovu insistira na tome da EU i SAD ne vrše dovoljan pritisak na Srbiju da krene dalje u implementaciji Ohridskog sporazuma, dok prema opozicionim strankama, aktuelna kosovska vlast nema ideju kako naprijed, piše Teve 1.

Demokratska partija Kosova kaže da je Vlada Kosova, osim što nije sprovela sporazum, donela i kaznene mjere.

Šef poslaničke grupe te stranke Abelard Tahiri ne očekuje da će u ova četiri mjeseca biti pozitivnih rezultata.

“Mi smo u veoma teškoj situaciji u pogledu odnosa sa našim saveznicima i našim prijateljima. Vidite kakvu poziciju Srbija ima u odnosu na EU i SAD, a šta mi imamo. Dakle, sve što radimo, kao Demokratska partija Kosova, jeste da se obavežemo da sankcije nećemo produbljivati do izbora”, rekao je Tahiri.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri smatra da je diskurs premijera Albina Kurtija u pravcu dijaloga bio samo uz kritiku medijatora evropskog bloka.

“Cijeli diskurs vlasti je bio ne samo čudan, već je bio na štetu Kosova, prvo o tome koliko je Briselski sporazum dobar, zatim o dogovaranju Ohridskog sporazuma, a onda suprotstavljanju i kritikovanju fasilitatora i svih onih koji su uključeni u dijalog. Pitanje je vrlo jednostavno, koja je alternativa dijalogu koju ova država treba da uradi da bi ušla u EU i Nato”, kaže Tahiri.

Vladajuća stranka međutim misli drugačije.

Arbereshe Kryeziu iz Pokreta Samoopredjeljenje kaže da je nedostatak pritiska SAD i EU na Srbiju stagnirao napredak implementacije bilo kakvog sporazuma.

„Jedini razlog zašto postoji ćorsokak i zašto postoji blokada je taj što Srbija ne želi da ide dalje sa sporazumom koji je postignut između dvije strane u Ohridu i tada je napravljen plan akcije u Briselu. Dakle, da je postojao drugačiji pristup od EU, da je bilo pritisaka iz SAD da se Srbija pridržava sporazuma, vjerujem da bismo išli napred i da bi se postigli konkretni rezultati”, kaže Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/Teve1