Paradoks!?

Ekonomista Safet Gërxhaliu ukazuje da se posljednjih godina Kosovo suočava sa paradoksom, jer Vlada Kosova subvencioniše građane za kupovinu električne opreme za grejanje, dok Kosovo doživljava energetsku krizu i poskupljenje struje.

"Umjesto da riješe problem, pogoršavaju situaciju povećanjem potrošnje energije i zavisnošću od skupog uvoza. Tokom proteklih zima, Kosovo je doživelo smanjenje električne energije koje je ozbiljno uticalo na građane i privredu, posebno na privatni sektor", naveo je Gërxhaliu na Facebooku.

Kako je dodao, uz prognozu niskih temperatura, povećana potrošnja struje zahtjevaće skuplje kupovine iz inostranstva.

"Ova politika izgleda namjerna, favorizuje neke lokalne i regionalne aktere i produbljuje energetsku zavisnost zemlje od skupog uvoza", navodi.

Gërxhaliu ističe da vlada umjesto da ulaže u održive alternative kao što je proizvodnja peleta, uništava lokalnu industriju u nastajanju favorizujući uvoznu električnu opremu za grejanje.

To ne samo da šteti industriji proizvodnje peleta na Kosovu, navodi Gërxhaliu, već i povećava trgovinski deficit Kosova.

Prema njegovim riječima, proizvodnja peleta na Kosovu ima veliki potencijal da smanji zavisnost od uvoza i stvori unutrašnji ekonomski ciklus.

"Međutim, čini se da vlada nema plan da smanji trgovinski deficit, produbljujući ga još više. U vrijeme kada druge zemlje pokušavaju da smanje energetsku zavisnost i podrže lokalnu industriju, Kosovo se kreće u suprotnom smjeru. Ukoliko se ova politika ne promjeni, građani i privreda Kosova suočiće se sa velikim izazovima ove zime i narednih godina", poručuje Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online