Poslanik VV-a

Poslanik Samoopredjeljenja Enver Dugolli pozvao je medije da budu oprezni u izvještavanju nakon kruženja vijesti da su SAD prekinule saradnju sa Policijom Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Dugolli je rekao je da Policija Kosova ima veoma dobru saradnju sa SAD i partnerskim zemljama.

"Sve više vidimo lažnih vijesti, a ovo je lažna vijest. Mogu reći da to uopšte nije istina. Policija Kosova ima veoma dobru saradnju kako sa SAD tako i sa partnerskim zemljama, ona je najprofesionalnija policija u regionu i šire. Dakle, takva vijest nije tačna i zato nemojte spekulisati sa vijestima koje nisu istinite", kazao je Dugolli.

Kako je dodao, Srbija i Rusija su veoma zainteresovane da kroz lažne vijesti što više stvaraju neizvesnost.

"Moramo biti oprezni u ovom pogledu. Policija Kosova je izuzetno profesionalna i motivisana. Mnogo je jača i pripremljenija nego ikad ranije“, rekao je..

Poslanik PDK Hisen Berisha rekao je da bi nakon nedavnih izjava američkog ambasadora vlada trebalo da bude oprezna u vezi sa upotrebom policije.

"Poslije izjave američkog ambasadora, te epohalne izjave koju nam je uputio, mislim da bi ovde trebalo da se ispitaju politički stavovi vlasti u vezi sa upotrebom policije. Policija ima svoja ovlašćenja i dužnosti i operativna naređenja koja dobija na osnovu situacije na terenu. Oni su garanti i prvi odgovorni za red i mir. Ako je ocjenjeno da je policija prekoračila ovlašćenja zbog političkih naloga ili je odstupila od misije koja je zakonom opisana, onda bi ova mjera bila skandalozna i bila bi veoma štetna jer je to jedina kompletna institucija koja je godinama prenošena kroz plan sinhronizacije, sva ovlašćenja su preneta", kazao je.

Dodaje da ne bi bilo čudno da SAD prekinu saradnju sa policijom jer je to, prema njegovim riječima, uračunato u ponašanje Kurtijeve vlade zbog političkih akcija.

"U prva 52 dana druge Kurtijeve vlade, zbog tendencija upotrebe vojnih sredstava i vojske u građanskim stvarima i građanskih pobuna, vojska je bila sankcionisana od kupovine naoružanja, isključeni smo iz 'Defender Europe 2023' iako pokušavaju da zakamufliraju da nas je isključio upravo američki komandant. Kriva je politika jer je institucija vojske djelovala na najbolji način i u poređenju sa svim drugim vojskama bila je najbolja, isto je i sa policijom", kazao je Berisha.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online