Zajedno sa Kubom, Sj. Korejom...

Premijer Kosova Albin Kurti je, na godišnjem Predsjedništvu Socijalističke internacionale koji je održan u Njujorku 27. septembra uoči otvaranja 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, nazvao Kosovo “socijalističkom državom”. Prema pisanju portala Demokracia.com, Kurtijeva izjava je u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

„Neko im, negdje, to nekako plaća i to predstavlja kriminalnu i nezakonitu radnju koju mi kao socijalistička država moramo sljediti“, naveo je Kurti.

Kako prenosi Demokracia.com, ovakva Kurtijeva izjava sadrži neistinu i, pored toga, u potpunoj je suprotnosti sa Ustavom Kosova.

“Republika Kosovo, proglašena 17. februara 2008. godine, nije socijalistička država. Kakva je država Kosovo, određeno je Ustavom koji je stupio na snagu nedugo nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, u februaru 2008. godine”, navodi se.

Dodaje se da Član 1. Ustava jasno definiše ideološki karakter Kosova: „Republika Kosovo je nezavisna, suverena, demokratska, jedinstvena i nedjeljiva država“.

"Trenutno je samo nekoliko socijalističkih zemalja u svijetu iako je danas teško jednoj zemlji da bude potpuno socijalistička. Socijalistička država je država koja sledi principe socijalizma, odnosno ideje socijalizma u marksističko-lenjinističkom smislu. Kina, Kuba, Sjeverna Koreja, Vijetnam i Laos su samo neke od rijetkih zemalja u svijetu koje sljede ove principe", navodi Demokracia.com.

Izvor: Kosovo online/Demokracia