(Ne)zabrinutost

Sa konstituisanjem novih struktura u Evropskoj uniji, postoji optimizam da će kaznene mjere protiv Kosova biti uklonjene. Pokret Samoopredjeljenje i drugi koji su upoznati sa evropskim integracijama, očekuju ukidanje mjera u narednim mjesecima i promjenu pristupa EU Kosovu, prenosi Dukađini.

Iz Evropske unije, međutim, nisu odgovorili da li će poslije osnivanja novog establišmenta biti odlučivanja ministara spoljnih poslova Unije.

S druge strane, u opozicionoj stranci Alijansa za budućnost Kosova skeptičniji su prema ukidanju mjera, a kažu da bi Kosovu, zbog mera, moglo da ugrozi i fondove EU tokom 2025. godine.

Šef poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila kaže da mjere treba što prije ukinuti jer su kao takve bile nerazumne i potpuno nepravedne.

Očekuje da će nakon uspostavljanja novih struktura EU, posle tamošnjih posljednjih izbora, doći do pozitivnog odlučivanja za ukidanje mjera, kao i da će doći do promjene pristupa, koji ona naziva diskriminatornim prema Kosovu.

Iako kaže da kaznene mjere protiv Kosova treba ukinuti, poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj izražava zabrinutost, kako kaže, zbog nastavka održavanja mjera zbog nekoordinisanog djelovanja na sjeveru.

Profesor za evropske integracije Dritero Arifi kaže za Kosova press da EU može da ukloni mjere protiv Kosova, ali uz zalaganje za potpunu transformaciju na sjeveru, integraciju srpske zajednice, kao i sprovođenje obaveza iz briselskog dijaloga.

Tokom juna meseca ove godine, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell preporučio je državama članicama da uklone kaznene mjere protiv Kosova, ali uprkos tome, još uvijek nema pozitivne odluke zemalja članica.

EU je uvela kaznene mjere protiv Kosova u junu 2023. godine, zbog tenzija na sjeveru.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini