Diskriminatorske

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila izjavila je da su kaznene mjere koje je EU uvela Kosovu prijedlog specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, te dodala da bi te, kako kaže, "diskriminatorske mjere" trebalo pod hitno da budu ukinute, prenosi Gazeta blic.

Kusari-Lila kaže da je Lajčak predložio te mjere zbog predsjednika četiri opštine na sjeveru Kosova, ali nije predložio mjere za Srbiju koja je, kako tvrdi, "terorističkim napadom na sjeveru ugrozila suverenitet Kosova".

"Neophodno je da se mjere uklone što prije, naravno uzimajući u obzir delovanje i spremnost naših institucija da budu dosljedne i usklađene sa spoljnom politikom EU. Nadamo se da će doći do potpuno drugačijeg pristupa, imamo diskriminatorski pristup Kosovu, a posebno prijedlog posrednika Lajčaka da se uvedu mjere Kosovu“, naglasila je Kusari-Lila.

Kako dodaje, mjere Evropske unije prema Kosovu treba da budu uklonjene što prije, jer su kao takve bile nerazumne i potpuno nepravedne.

Očekuje da će nakon uspostavljanja novih struktura EU, poslije posljednjih tamošnjih izbora, imati pozitivno donošenje odluka za ukidanje mjera, kao i da EU promjeni diskriminatorski pristup prema Kosovu.

EU je uvela kaznene mjere protiv Kosova u junu 2023. godine, zbog tenzija na sjeveru.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic