Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, izjavila je u Njujorku, kao gost "tink-tenk" organizacije "Savjet za spoljne odnose", da je cilj Kosova integracija Srba u društvo i kosovske institucije, dok, kako tvrdi, Srbija i predsjednik Aleksandar Vučić to sprečavaju.

"Ne dozvoljavajući kosovskim Srbima da se integrišu u institucije Kosova, oni teže da koriste iste instrumente koje su koristili u Bosni i Hercegovini. Pokušavaju da unište Kosovo iznutra. I što se kosovski Srbi manje integrišu, Srbija će više koristiti Putinove 'argumente' o štićenju manjinske zajednice", rekla je Osmani, a prenosi RTV21.

Tvrdi da je Srbiji stalo "samo do teritorije", a ne do prava Srba i ponavlja da tenzije na sjeveru Kosova stvara samo jedan izvor – Srbija.

"Vučić je čovjek koji politički pokušava da kosovske Srbe drži kao taoce ne dozvoljavajući im da se integrišu u ono što je danas najbolji ustav za zaštitu prava manjina u Evropi", smatra Osmani.

Osmani je rekla da vlast na Kosovu ne želi da iko prolazi kroz ono kroz šta su prolazili građani Kosova.

"Znamo kako je živeti u stalnoj diskriminaciji. Želimo da se svi osjećaju jednako i bezbjedno i da imaju priliku da uspeju", navela je ona.

Osmani je, tokom boravka u Njujorku, učestvovala i na sastanku "Globalne inicijative Clinton" gdje je govorila o osjećanjima i iskustvima izbjeglice ističući da narod Kosova želi slobodu.

"Biti izbjeglica te oblikuje kao osobu, ali i profesionalno za život. I inspiriše vas u sebi za potrebu da služite svojoj zemlji, svom narodu i čovječanstvu u svijetu", rekla je Osmani, prenosi Telegrafi.

Između ostalog, rekla je da je svijesna da je Kosovo "mala zemlja", ali da čvrsto vjeruje da njihov uticaj u svijetu ne treba definisati geografskom veličinom ili lokacijom.

"Istorija Kosova je ona koja pokazuje partnerstvo, moć saveza i moć demokratije", poručila je Osmani.

Izvor: Kosovo Online